Με κάθε επισημότητα οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 73 χρόνια από την πυρπόληση της Σκιάθου

Την Τετάρτη 23 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 73 χρόνια από την τραγική ημέρα πυρπόλησης της Σκιάθου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Ο Δήμος Σκιάθου διοργάνωσε εκδήλωση μνήμης στην οποία συμμετείχε ο καλλιτεχνικός μουσικός σύλλογος «Ποιμενικός Αυλός» και ο Σύλλογος Γυναικών Σκιάθου. Η αποστολή του «Ποιμενικού Αυλού», που τίμησε την εκδήλωση με τη παρουσία του, απαρτίζεται από 60 μέλη, με χορευτικά και θεατρικά τμήματα.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης μνήμης ξεκίνησε το πρωί με τη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών, με τη συμμετοχή της Βυζαντινής χορωδίας του «Ποιμενικού Αυλού». Ο πάτερ Γεώργιος Σταματάς εξιστόρησε τα γεγονότα εκείνης της τραγικής ημέρας αλλά τόνισε και το θαύμα της Παναγίας με την ξαφνική νεροποντή που έσωσε το νησί της Σκιάθου από ολοκληρωτική καταστροφή. Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων τιμώντας έτσι τα θύματα της 23 Αυγούστου 1944.

Στις 20:00 στο ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο στο Μπούρτζι πραγματοποιήθηκε το βασικό μέρος της εκδήλωσης μνήμης. Ο καλλιτεχνικός μουσικός σύλλογος «Ποιμενικός Αυλός» παρουσίασε δύο θεατρικές παραστάσεις του Δημήτρη Ψαθά, «ο σκηνοθέτης» και «η τσάντα και το τσαντάκι». Έπειτα ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τα τμήματα του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου και του Ποιμενικού Αυλού. Η εκδήλωση έκλεισε με τον Δήμαρχο Σκιάθου κ. Δημήτρη Πρεβαζάνο να τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε τα γεγονότα εκείνης της ημέρας και ότι πρέπει τα σχολεία του νησιού να αφιερώνουν έστω μία ώρα το μήνα την εκμάθηση της ιστορίας και των γεγονότων της Σκιάθου, όπως εκείνα της 23 Αυγούστου 1944. Ο Πατέρας Πολύκαρπος ευχαρίστησε τον κ. Πρεβεζάνο για την πρόσκληση και τη φιλοξενία τονίζοντας ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για τον Ποιμενικό Αυλό να επισκέπτεται τη Σκιάθο αυτή την ημέρα.

Ο Δήμος Σκιάθου ευχαριστεί θερμά την Anes Ferries, τον κ. Αλέξανδρο Ευσταθίου με την Ένωση Ξενοδόχων Σκιάθου, την ταβέρνα «Μουράγιο» και τον κ. Ιωάννη Τσιφλίδη και Καλλιόπη Φερετζέλη με την εταιρία «Τrust Μe», για την πολύτιμη συμβολή τους στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει