Μεϊκόπουλος: Μέρισμα μάλλον διεκπεραιωτικό, παρά κοινωνικό

Διαβάστε την ανακοίνωση του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Σε πρόσφατη ερώτηση (03/12/2019) που είχα απευθύνει προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, είχα ζητήσει να ληφθούν υπόψη στον υπολογισμό του Κοινωνικού Μερίσματος για το 2019 τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι εξειδικευμένες ανάγκες της αναπηρίας, παραθέτοντας τις προτάσεις του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ» και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ).

Μετά λύπης μου διαπιστώνω πως από την πρώτη μέρα καταβολής του κοινωνικού μερίσματος για το 2019, έγινε φανερό ότι τα αιτήματα του κόσμου της αναπηρίας δεν εισακούστηκαν. Έτσι, το μέρισμα τελικά δεν δίνεται σε όλα τα άτομα με αναπηρία,, παρά μόνον σε όσα εξ αυτών παίρνουν επίδομα αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ. Με τον τρόπο αυτό αποκλείεται ένας σημαντικός αριθμός ΑμεΑ, που είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχοντας ενοποιήσει την καταβολή των επιδομάτων και των μερισμάτων στους δικαιούχους μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, είχε καταφέρει να αποφύγει τέτοια άδικα φαινόμενα, με στόχο να λαμβάνουν το κοινωνικό μέρισμα όσο το δυνατόν περισσότεροι δικαιούχοι πληρούν τα κριτήρια. Ακόμη, σεβόμενη την ιδιαίτερη φύση της αναπηρίας και την αναγκαιότητα της διαφοροποιημένης αντιμετώπισής της, είχε εισάγει για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος ειδική πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία στο κάθε νοικοκυριό στο οποίο διαβιούσε άτομο ΑμεΑ, αυτό θα υπολογίζονταν ως ξεχωριστό ενήλικο άτομο, οδηγώντας έτσι σε συνολική αύξηση του ποσού του κοινωνικού μερίσματος που λάμβανε το εκάστοτε νοικοκυριό με άτομο ΑμεΑ.

Φαίνεται ότι πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ δεν είναι να συμπεριλάβει, αλλά να αποκλείσει από το κοινωνικό μέρισμα πραγματικούς δικαιούχους, χρησιμοποιώντας «φτηνά» τεχνάσματα, κάνοντας το μέρισμα για το 2019 περισσότερο διεκπεραιωτικό παρά κοινωνικό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει