Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Μετοχές: Χαμόγελα σε Αθήνα και Ευρώπη

Ανοδικές τάσεις επικρατούν σήμερα σε όλες τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης, με τους επενδυτές να αφήνουν κατά μέρος τις ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και να εστιάζουν το βλέμμα σε θετικά μηνύματα για την εταιρική κερδοφορία. Ιδιαίτερα θετικό είναι για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση το κλίμα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω προσδοκιών ότι θα γίνουν άμεσα πιο ουσιαστικές συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Με το βλέμμα των Ελλήνων επενδυτών στις ΗΠΑ και στις κρίσιμες επαφές, που θα έχει εκεί ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε Βοστώνη και Ουάσιγκτον, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει σήμερα άνοδο περίπου 1% στις 830 μονάδες. Ρόλο πρωταγωιστή έχουν και πάλι οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται περίπου 2%.

Το ενδιαφέρον είναι εντονότερο για τις εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης με τον δείκτη Large Cap να καταγράφει άνοδο 1%, την ώρα που εκείνος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται 0,3%. Σε άκρως ικανοποιητικά επίπεδα και η αξία των συναλλαγών, η οποία υπερβαίνει στις 13:50 τα 33 εκατ. ευρώ.

Στη Γηραιά Ήπειρο ο πανευρωπαϊκός δείκτης ενισχύεται περίπου 0,5% προσεγγίζοντας τις 380 μονάδες. Πιο δυναμικό το «παρών» των επενδυτών σε Φραγκφούρτη και Μιλάνο, με τους δείκτες DAX και FTSE MIB να καταγράφουν άνοδο σχεδόν 1% έκαστος, χάρη και σε ένα ράλι των αυτοκινητοβιομηχανιών. Ώθηση δίνουν τα σχέδια της Κίνας να καταργήσει τους περιορισμούς στο ποσοστό της ξένης ιδιοκτησίας για τις κοινοπραξίες αυτοκινήτου. Μικρότερα είναι τα κέρδη για Λονδίνο και Παρίσι.