Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Μεξικό: Ο Λόπες Ομπραδόρ θα προσκαλέσει τον Τραμπ στην τελετή ορκωμοσίας του

Πρόσκληση στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την τελετή της ορκωμοσίας του την 1η Δεκεμβρίου σκοπεύει να απευθύνει ο εκλεγμένος πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, παρά το γεγονός ότι οι διμερείς σχέσεις διανύουν μία τεταμένη περίοδο.

«Θα τον προσκαλέσουμε, είμαστε γειτονικές χώρες, έχουμε οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, δεσμούς φιλίας, συνεργασίας. Έχουμε (κοινά) σύνορα (μήκους) 3.180 χιλιομέτρων. Επομένως, ο πρόεδρος Τραμπ θα προσκληθεί», δήλωσε ο Λόπες Ομπραδόρ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Όπως είπε ο ίδιος, το αν ο Αμερικανός πρόεδρος θα πάει στην ορκωμοσία ή όχι προφανώς «θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμά του και το τι θα αποφασίσει».

Ο «ΑΜΛΟ» όπως αποκαλούν τον επόμενο ισχυρό άνδρα του Μεξικού πολλοί συμπατριώτες του από το ακρώνυμο του ονοματεπωνύμου του, κατήγαγε συντριπτική νίκη στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, συγκεντρώνοντας πάνω από το 53% των ψήφων. Το κόμμα του υποψηφίου της μεξικανικής αριστεράς κέρδισε σε όλες τις ταυτόχρονες εκλογικές αναμετρήσεις: για την ανάδειξη των μελών της Βουλής, της Γερουσίας, αλλά και στις εκλογές για την ανάδειξη των κυβερνητών των μεξικανικών Πολιτειών.

Ωστόσο μένουν να απαντηθούν πολλά ερωτήματα για την πολιτική που θα εφαρμόσει ο Λόπες Ομπραδόρ· ένα από τα σημαντικότερα είναι ασφαλώς η σχέση που θα οικοδομήσει με τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του Μεξικού και μια χώρα όπου φιλοξενούνται 12 εκατομμύρια Μεξικανοί μετανάστες.

Τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο, εξαιτίας της αντιμεταναστευτικής ρητορικής του Τραμπ και των εντάσεων ανάμεσά τους όσον αφορά το εμπόριο. Μολονότι ο Λόπες Ομπραδόρ είχε πει προεκλογικά ότι θα βάλει τον Τραμπ «στη θέση του», οι δύο άνδρες επέδειξαν τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά την εκλογική διαδικασία, τη βούλησή τους να επιδιώξουν μια καλή σχέση.

Ο Λόπες Ομπραδόρ πρότεινε στον Αμερικανό ομόλογό του τη «μείωση των μεταναστευτικών ροών» και τη «βελτίωση της ασφάλειας», ο Τραμπ χαιρέτισε την «καλή συνδιάλεξη» που είχαν στο τηλέφωνο. «Πιστεύω ότι θα προσπαθήσει να μας βοηθήσει στα σύνορα», είπε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, ο οποίος επιμένει στο σχέδιό του να οικοδομήσει ένα τείχος στα σύνορα των δύο κρατών.

Ο Λόπες Ομπραδόρ διαβεβαίωσε επίσης ότι σκοπεύει να προσκαλέσει στην τελετή της ορκωμοσίας του τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό και πολλούς άλλους ξένους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Ερωτηθείς για τη στάση που θα τηρήσει σε ό,τι αφορά τη συνεχιζόμενη κρίση στη Βενεζουέλα, ο Λόπες Ομπραδόρ είπε ότι θα εφαρμόσει μια πολιτική «μη επέμβασης». Αυτό ακριβώς το δόγμα τηρείται διαχρονικά, σχεδόν απαρέγκλιτα, στην εξωτερική πολιτική του Μεξικού. Όμως η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο έχει επικρίνει επανειλημμένα τον σοσιαλιστή πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, στηλιτεύοντας τις «αντιδημοκρατικές πρακτικές του», συντασσόμενη με τις ΗΠΑ.

Ο Λόπες Ομπραδόρ είπε επίσης ότι αντί του Έκτορ Βασκονσέλος, σκοπεύει να διορίσει επόμενο υπουργό Εξωτερικών τον Μαρσέλο Εμπράρντ, άλλον έναν πρώην δήμαρχο της μεξικανικής πρωτεύουσας.