Μία χειραψία… δείχνει πολλά

Από πολλούς θεωρείται ως μία σημαντική ένδειξη αυτοπεποίθησης, αλλά μια σφιχτή καιδυνατή χειραψία μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη ότι θα ζήσουμε πολλά και καλά χρόνια.

Νέα μελέτη δείχνει πως όσοι σφίγγουν δυνατά το χέρι που απλώνεται προς το μέρος τους ζουν περισσότερο από αυτούς που έχουν «χλιαρή» χειραψία.

Άλλες ενδείξεις μακροζωίας είναι η καλή ισορροπία, η δυνατότητα βάδισης με γρήγορο ρυθμό και η ικανότητα να σηκώνεται κανείς εύκολα από την καρέκλα, αναφέρει η «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση».

Από τις 14 μελέτες που αξιολόγησαν την δύναμη της χειραψίας, οι ερευνητές της νέας μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι έχουν την πιο αδύναμη χειραψία έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σύγκριση με όσους έχουν πιο δυνατή. Και αυτό είναι ανεξάρτητο από το φύλο, την ηλικία και το μέγεθος του σώματος.

Παρόμοιο ήταν το συμπέρασμα και για άλλους «δείκτες της σωματικής ικανότητας», που εστιάζονται περισσότερο σε μεγάλης ηλικίας άτομα.

Όσοι λ.χ. περπατούν με αργό ρυθμό έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα απ’ ό,τι όσοι περπατούν γρήγορα. Και όσοι βασανίζονται για να σηκωθούν από την καρέκλα έχουν διπλάσιες πιθανότητες πρόωρου θανάτου απ’ ότι όσοι «πετάγονται» εύκολα από τη θέση τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει