Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Μίχαελ Ροτ για Σκοπιανό: Μην βάζετε «κόκκινες γραμμές»

Το «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση του Σκοπιανού είναι ανοιχτό, «αλλά θα μπορούσε να κλείσει μετά από λίγο», προειδοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ, καλώντας Ελλάδα και ΠΓΔΜ να μην βάζουν «κόκκινες γραμμές».

«Σας είμαι πολύ ευγνώμων για τις χειρονομίες δημιουργίας εμπιστοσύνης απέναντι σε μία χώρα για την οποία νοιάζομαι ιδιαιτέρως, την Ελλάδα» ανέφερε ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών στη διάρκεια εκδήλωσης στο Ίδρυμα «Friedrich Ebert», με κεντρικό ομιλητή τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

«Αυτός ο καβγάς – κάποτε τον είχα αποκαλέσει έτσι προκλητικά – τον οποίο εκτός από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ δεν καταλαβαίνει κανένας, αυτή η διένεξη πρέπει να λυθεί. Και κάνατε πολλά, τα οποία προηγούμενες κυβερνήσεις δεν κατάφεραν. Και παρακαλώ – το λέω χωρίς θέλω να ακουστώ υπεροπτικός, με τις δικές μου περιορισμένες πολιτικές εμπειρίες: Μην βάζετε “κόκκινες γραμμές”! Καθίστε μαζί» είπε.

«Τα Ηνωμένα Έθνη είναι ικανά να οδηγήσουν αυτή την διαδικασία, με την δική σας εποικοδομητική στήριξη και την στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, σε μια επιτυχή ολοκλήρωση. Τώρα το παράθυρο ευκαιρίας είναι ακόμα ανοιχτό, αλλά θα μπορούσε να κλείσει μετά από λίγο», συνέχισε ο κ. Ροτ κι εξέφρασε την βούληση της γερμανικής κυβέρνησης να βοηθήσει αν και όπου κριθεί απαραίτητο.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ακόμη η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε την ελπίδα σύντομα «η ακόμα διαιρεμένη Κύπρος, σε λίγο ενωμένη, να γίνει ένας παράγοντας συμφιλίωσης στην Ε.Ε.», ενώ έκανε λόγο και για την ανάγκη εξομάλυνσης της σχέσης Σερβίας – Κοσόβου. «Τα προβλήματα πρέπει να λυθούν πρώτα και αυτό επιταχύνει την πιθανή ένταξη» μιας χώρας, σημείωσε.