Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δημοσιονομικά επισφαλής και αναπτυξιακά χωρίς προσανατολισμό λόγω της κυβέρνησης

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου των Παναγιώτη Λιαργκόβα και Χρήστο Παπαγεωργίου, «Το ευρωπαϊκό φαινόμενο: Η ενοποίηση και οι προσπάθειες υλοποίησης της ιδέας».

“Από ιδεοληψία, τυχοδιωκτισμό ή και ανεπάρκεια, έχουν ήδη χαθεί μεγάλες ευκαιρίες. Την ώρα που όλη η Ευρώπη καταλάβαινε την ανάγκη χαλάρωσης της λιτότητας, η σημερινή Κυβέρνηση με την ανεύθυνη τακτική της όχι μόνο έβλαψε τη χώρα, αλλά έχασε την ευκαιρία βελτίωσης των δημοσιονομικών μας στόχων, εγκλωβίζοντας την Ελλάδα σε μακρά λιτότητα για πολλά ακόμα χρόνια”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολούθως υποστήριξε ότι “Η Ελλάδα είναι σήμερα, λόγω των ανεύθυνων επιλογών της κυβέρνησης, μεταρρυθμιστικά δυσκίνητη, δημοσιονομικά επισφαλής και αναπτυξιακά χωρίς προσανατολισμό. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο χρόνος περνά αμείλικτα και οι ευκαιρίες χάνονται η μία μετά την άλλη”.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι “Μετά από τόσα χρόνια ύφεσης και στασιμότητας το ελατήριο της ελληνικής ανάπτυξης μπορεί και πρέπει να εκτιναχθεί. Αν κάτι το εμποδίζει είναι οι αλλοπρόσαλλες επιλογές της σημερινής κυβέρνησης. Οι ιδεοληπτικές αμφιθυμίες στην προσέλκυση επενδύσεων και ιδίως η υπερφορολόγηση”.

Αναφέρθηκε στο Brain Drain λέγοντας ότι δυσκολεύει σημαντικά τις οικονομικές μας προοπτικές. Και αυτή είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της αυριανής μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης. Να δημιουργήσει τα κίνητρα επιστροφής δεκάδων χιλιάδων νέων, δημιουργικών ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μας. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να είναι ανεκτό μία χώρα να φορολογεί με εξωπραγματικούς συντελεστές την εργασία, όπως συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, ωθώντας στη μετανάστευση τα πιο εξειδικευμένα στελέχη της.

Αναφέρθηκε στην πορεία της Ευρώπης επισημαίνοντας τον κίνδυνο του λαϊκισμού: “Όμως όπως μας υπενθύμισαν οι εκλογές στην Αυστρία, με την άνοδο της ακροδεξιάς, οι δυνάμεις του λαϊκισμού και του στείρου εθνικιστικού Ευρωσκεπτικισμού παραμένουν ισχυρές.

Σε όλη την Ευρώπη σημειώθηκε άνοδος του ευρωσκεπτικισμού – σε ορισμένες χώρες τέτοιου είδους κόμματα βρίσκονται στην κυβέρνηση. Τα αίτια της κρίσης είναι πολλά. Καταρχάς υπάρχουν δομικές αδυναμίες στην αρχιτεκτονική της Ευρώπης και της Ευρωζώνης, τις οποίες δεν μπορούμε να παραβλέπουμε. Είναι επίσης γεγονός ότι η ΕΕ συχνά αποτέλεσε άλλοθι για την επιβολή δυσάρεστων μέτρων σε εθνικό επίπεδο. Σήμερα όμως οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ανασυντάσσονται. Οι ευρωσκεπτικιστές ηττήθηκαν σε πολλές και σημαντικές χώρες της Ευρώπης”.

Γ. Στουρνάρας: Εντατικοποίηση των προσπαθειών για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Στην ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για το ταχύτατο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς, στάθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

«Έτσι θα ξεκινήσει και η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, που θα επιτρέψει την ένταξη των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων του Ευρωσυστήματος, και, κυρίως, την ομαλή πρόσβαση στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος», σημείωσε, μιλώντας κατά την παρουσίαση του βιβλίου των Παναγιώτη Λιαργκόβα και Χρήστου Παπαγεωργίου με τίτλο «Το Ευρωπαϊκό Φαινόμενο – Η ενοποίηση και οι προσπάθειες υλοποίησης της ιδέας».

Όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, η βελτίωση της εμπιστοσύνης και η συνακόλουθη άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας θα επιταχύνουν την επιστροφή καταθέσεων και θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω χαλάρωση και τελικά την πλήρη κατάργηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Υπενθύμισε εξάλλου ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για μια ήπια αναδιάρθρωση του χρέους, όπως, για παράδειγμα, η μετάθεση της μέσης σταθμικής διάρκειας αποπληρωμής των τόκων των δανείων του EFSF κατά 8½ χρόνια τουλάχιστον. «Αυτή η πρόταση ήπιας αναδιάρθρωσης του χρέους είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, ενώ για τους εταίρους της συνεπάγεται ελάχιστο μόνο κόστος», εξήγησε ο κ. Στουρνάρας.

Σε ό,τι αφορά το βιβλίο, ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι χαρακτηρίζεται από πληρότητα, καθώς αποτελεί μια πλήρη καταγραφή όλων των σταδίων της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Επεσήμανε, δε, ότι όλη αυτή η προσπάθεια για την ευρωπαϊκή ενοποίηση δεν ήταν, και ούτε είναι εύκολη.

Όπως είπε, «έχουν γίνει σημαντικά βήματα μέχρι σήμερα, αλλά απέχουμε πολύ από τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ομόσπονδου κράτους, που – δεν σας το κρύβω – θα ήταν για μένα η καλύτερη προοπτική». Υπογράμμισε επίσης ότι «η έξαρση του λαϊκισμού, η αναβίωση του εθνικισμού, ο ρατσισμός, η άνοδος ακραίων και ξενοφοβικών κομμάτων, δεν είναι οι καλύτεροι οιωνοί για την Ευρώπη που οραματιζόμαστε». Όπως συμπλήρωσε ωστόσο, «δίνεται στην Ευρώπη η ευκαιρία να αποκτήσει μια δυνατότερη φωνή».

«Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη – ή καλύτερα στην ευρωζώνη (για να είμαστε πιο κοντά στα ζητήματα τα δικά μου) – έχουμε ουσιαστικά μόνο Νομισματική Ένωση και λιγότερο Οικονομική Ένωση. Πολύ λιγότερο μάλιστα Δημοσιονομική ή Πολιτική Ένωση. Οι συνθήκες σήμερα δεν είναι ώριμες για να οδηγηθούμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, στις οποίες είχαν αναφερθεί, μεταξύ πολλών άλλων, ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Βίκτωρ Ουγκώ και ο Γουίνστον Τσόρτσιλ», τόνισε ο κ. Στουρνάρας και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει, όμως, παρά τα εμπόδια να προχωρήσουμε με ρεαλισμό σε μια μορφή πιο ολοκληρωμένης ομοσπονδίας. Οι τελευταίες προτάσεις του προέδρου Μακρόν, όπως τις παρουσίασε στη Σορβόννη, είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, και ο αναμφισβήτητος φιλοευρωπαϊκός χαρακτήρας της καγκελαρίου Μέρκελ δημιουργεί την ελπίδα ότι κάτι μπορεί να γίνει».

Ο διοικητής της ΤτΕ χαρακτήρισε την ευρωζώνη «ασπίδα προστασίας», όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλους τους Ευρωπαίους. Όπως τόνισε, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να μετατραπεί η σημερινή νομισματική ένωση σε μία πληρέστερη οικονομική και νομισματική ένωση. Τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης, κατά τον κ. Στουρνάρα,  πρέπει να περιλαμβάνουν:

  • την ενίσχυση των μηχανισμών μακροοικονομικής εξισορρόπησης ώστε να λειτουργούν συμμετρικά, τόσο για τις χώρες – μέλη με ελλείμματα όσο και για χώρες-μέλη με πλεονάσματα,
  • την ενίσχυση των μηχανισμών επιμερισμού τόσο των κινδύνων όσο και των ευθυνών,
  • την προώθηση μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της ανθεκτικότητας του ευρώ σε μελλοντικές κρίσεις και
  • την αυξημένη λογοδοσία των ευρωπαϊκών θεσμών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στ. Θεοδωράκης: Ευρωπαική ενοποίηση στον πολιτικό και αμυντικό τομέα

Η δόλια προσπάθεια του κ. Τσίπρα να αμφισβητήσει την Ευρώπη οδήγησε σε δική του ήττα και τον ανάγκασε να υποχωρήσει μετά το δημοψήφισμα ατάκτως και να υπογράψει το μνημόνιο των μνημονίων, ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου.

Ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση πρέπει να ενισχυθεί και να επεκταθεί στον πολιτικό και αμυντικό τομέα με κοινή πολιτική άμυνας αλλά και κοινή υπηρεσία συνοριοφυλακής για την από κοινού αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Πρέπει να αναστήσουμε και να ανασυστήσουμε το ευρωπαϊκό όραμα, κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.

Η διεθνής οικονομική κρίση βρήκε την Ευρωπαϊκή Ένωση απροετοίμαστη και οδήγησε την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία να μπουν σε προγράμματα, ανέφερε ο Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Η ευρωπαϊκή ιδέα ξεπήδησε ως μία ανάγκη των λαών της Ευρώπης να διασφαλίσουν την ειρήνη. “Η Ελλάδα που έδωσε πολλά στο ευρωπαϊκό φαινόμενο πρέπει να είναι μέσα στα πράγματα, να είναι μέσα στην βάρκα, ανέφερε ο έτερος των συγγραφέων Χρήστος Παπαγεωργίου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει