Μογκερίνι για Δυτικά Βαλκάνια: Η πρόοδος πρέπει να αναγνωρίζεται

Να λάβει «τη σωστή απόφαση» σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας καλεί η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Φεντερίκα Μογκερίνι, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συνεδριάζει αύριο Τρίτη στο Λουξεμβούργο.

Προσερχόμενη στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., η κ. Μογκερίνι τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα.

«Πρόκειται για μία αξιοκρατική διαδικασία. Όταν υπάρχει πρόοδος πρέπει να αναγνωρίζεται και να ενθαρρύνεται» δήλωσε και πρόσθεσε: «Ελπίζω και αναμένω τα κράτη – μέλη αύριο να λάβουν τη σωστή απόφαση».

«Τώρα, τα Δυτικά Βαλκάνια περιμένουν από την Ε.Ε. να φανεί συνεπής και να κάνει αυτό που πρέπει», συμπλήρωσε η κ. Μογκερίνι.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων έκανε λόγο για «εντυπωσιακή» πρόοδο που σημειώνουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Αναφέρθηκε, ειδικότερα, στην υπογραφή της συμφωνίας για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ , στην οποία η ίδια ήταν παρούσα και συμπλήρωσε ότι ήταν μία «ιστορική στιγμή», η οποία θα πρέπει να υποστηριχθεί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει