Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Μογκερίνι: Η Τουρκία να σέβεται την εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών

Την ανάγκη η Τουρκία «να σέβεται την εθνική κυριαρχία των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους» υπογραμμίζει η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, για την τουρκική προκλητικότητα.

Στην απάντησή της η κ. Μογκερίνι υπενθυμίζει πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου 2018 καταδίκασε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε την αμέριστη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο».

Σημειώνει ακόμη πως κατά τη σύνοδο των ηγετών στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου 2018, οι πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισαν τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ως σημαντικής δέσμευσης στο πλαίσιο της διαδικασίας προσχώρησης και εξέφρασαν την συνεχιζόμενη ανησυχία τους σχετικά με τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Όπως επισημαίνει η κ. Μογκερίνι, η Ε.Ε. έχει επανειλημμένα καλέσει την Τουρκία να αναλάβει σαφή δέσμευση υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

Η ίδια διαβεβαιώνει πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να ασχολείται με αυτά τα θέματα και η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς.

Στην ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης έκανε λόγο για κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, κάνοντας ειδική αναφορά στο επεισόδιο στα Ίμια, όπου τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού, αλλά και στις «εμπρηστικές δηλώσεις» Ερντογάν κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει