Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Μόσχα: Αυστηρές οι νέες αμερικανικές κυρώσεις – Σε ελεύθερη πτώση το ρούβλι

Αυστηρές χαρακτήρισε η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ τις νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, εκτιμώντας ότι αποτελεί τέχνασμα η αιτία που προβάλλεται για την επιβολή τους, δηλαδή οι ισχυρισμοί πως η Ρωσία δηλητηρίασε τον πρώην κατάσκοπο Σεργκέι Σκρίπαλ και την κόρη του Γιούλα στη Βρετανία.

Σε ανακοίνωσή της, η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ ανέφερε ότι τα ευρήματα της Ουάσιγκτον κατά της Μόσχας στην υπόθεση αυτή δεν υποστηρίζονται από γεγονότα ή αποδείξεις. Τάχθηκε επίσης υπέρ μιας ανοιχτής και διαφανούς έρευνας για το περιστατικό αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι θα επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Οι νέες κυρώσεις, όπως ανακοινώθηκε, θα επιβληθούν στη βάση νόμου για τη χρήση χημικών όπλων από χώρες.

Στον απόηχο της ανακοίνωσής τους το ρωσικό ρούβλι βρέθηκε σε τροχιά ελεύθερης πτώσης.

Ο πρώην διπλός πράκτορας, Σεργκέι Σκριπαλ, και η κόρη του Γιούλια, βρέθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους σε παγκάκι της πόλης Σάλσμπουρι, στη Νότια Αγγλία, στις 4 Μαρτίου.

Μετά από αρκετές εβδομάδες νοσηλείας, αμφότερες ανάρρωσαν και ανέκτησαν πλήρως τις αισθήσεις τους.

Σύμφωνα με το πόρισμα των βρετανικών αρχών, η επίθεση, η οποία φέρεται να έγινε με νευροτοξικό παράγοντα, ενορχηστρώθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Σκότλαντ Γιαρντ έχει ήδη ταυτοποιήσει δύο Ρώσους, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Σημειώνεται ότι λίγους μήνες αργότερα, ακόμη δύο άτομα, μία γυναίκα ηλικίας 44 ετών και ένας άνδρας ηλικίας 45 ετών, βρέθηκαν αναίσθητα, αφού είχαν εκτεθεί στην ίδια νευροτοξική ουσία.

Το περιστατικό σημειώθηκε αυτή τη φορά, στην πόλη Έιμσμπερι, με την 44χρονη να αφήνει στο νοσοκομείο την τελευταία της πνοή.

Το Λονδίνο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας για την υπόθεση Σκρίπαλ, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα πρέπει να λάβει το μήνυμα πως η προκλητική συμπεριφορά της δεν θα μείνει αναπάντητη.