Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Μοσκοβισί: Μόνο με ανάπτυξη βιώσιμο το χρέος

Νίκη για τον ελληνικό λαό, αλλά και για τη ζώνη του ευρώ χαρακτήρισε το τέλος του προγράμματος προσαρμογής ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ενώ τόνισε πως η μόνη στρατηγική για να έχει η Ελλάδα βιώσιμο χρέος είναι η ανάπτυξη. «Αυτή είναι η φιλοσοφία της συμφωνίας» πρόσθεσε, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών, Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας – Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Συμπλήρωσε, δε, ότι «δίνουμε περιθώρια ελιγμών ώστε η χώρα να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη».

Ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε πως η συμφωνία βοηθά τη χώρα να επιστρέψει στις αγορές. Όπως εξήγησε, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους οδηγούν σε εξοικονόμηση 42 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ σημείωσε πως επιστρέφουν τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από ελληνικό χρέος στον ελληνικό λαό. «Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να απαλύνουμε την οδύνη. Και είναι μία επίδειξη αλληλεγγύης από τους Ευρωπαίους», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε, πάντως, ότι «θα τηρούμε το δίπολο αλληλεγγύη – ευθύνη» και απευθυνόμενος στη Βουλή, είπε πως «εσείς θα έχετε πλέον την ευθύνη για να δημιουργήσετε το μέλλον για τον ελληνικό. Η μοίρα της Ελλάδας είναι στα δικά σας χέρια. Σας καλώ να είστε σώφρονες, να είστε επιφυλακτικοί, όχι γιατί έχουμε φετίχ με τη λιτότητα, αλλά για να μην ξεστρατίσετε». «Εμείς δεν μπορούμε να αναλάβουμε τις δικές σας ευθύνες. Εσείς θα το κάνετε. Η Ελλάδα στέκεται στα δυο της πόδια. Αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλευρό της όλο αυτό το διάστημα», συμπλήρωσε.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος συνεχάρη την Ελλάδα για την τήρηση των δεσμεύσεων της. «Κανείς δεν αμφισβητεί τον λόγο και την αποφασιστικότητά σας», συμπλήρωσε. Αναφέρθηκε σε αφιέρωμα του περιοδικού Le Point για την Ελλάδα, τονίζοντας πως η πρόοδος είναι εμφανής, ωστόσο προειδοποίησε πως «η απόσταση που μένει να καλυφθεί είναι μεγάλη» και τόνισε ότι στόχος είναι τα οφέλη να καλύψουν το σύνολο του ελληνικού λαού».

Η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου ανταποκρίνεται στο ύψος των φιλοδοξιών και των αναγκών μας, δήλωσε εξάλλου ο Ευρωπαίος επίτροπος, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα βλέπει μετά από οκτώ χρόνια φως στην άκρη του τούνελ, υπογραμμίζοντας ότι «ποτέ, καμία χώρα, δεν προχώρησε σε τόσο γρήγορα σε τόσο πολλές μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε πως «μετά από οκτώ δύσκολα χρόνια η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, στην αυτονομία και στις αγορές». Όπως τόνισε, μετά από μακρά περίοδο ύφεσης είχαμε ανάπτυξη 1,4% το 2017, ενώ σημείωσε ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε πως οι μεταρρυθμίσεις σε αγορά εργασίας και ανταγωνιστικότητα μπορούν να δώσουν νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία, ενώ στάθηκε στην υψηλή ανεργία, τονίζοντας πάντως πως βαίνει μειούμενη. Χαρακτήρισε πολύ δύσκολα τα οκτώ χρόνια των ελληνικών προγραμμάτων, επισημαίνοντας πως συνταξιούχοι είδαν τις συντάξεις τους να περικόπτονται, οικογένειες έχασαν το σπίτι τους, εργαζόμενοι έχασαν τις δουλειές τους, νέοι εγκατέλειψαν την πατρίδα τους. «Οφείλουμε να προβληματιστούμε από αυτές τις σκέψεις για ένα καλύτερο μέλλον», συμπλήρωσε.

Απευθυνόμενος στους Έλληνες βουλευτές, επεσήμανε ότι δεν ήταν εύκολες οι αποφάσεις που έλαβαν, τονίζοντας πως υλοποιήθηκαν 450 μεταρρυθμίσεις μόνο στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος. «Καμία χώρα δεν εφάρμοσε και υιοθέτησε τέτοια μέτρα», επανέλαβε και εξέφρασε τη στήριξή του στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως «ήμουν ανέκαθεν σύμμαχός σας και κατά των υπερβολών στη λιτότητα».

Ο κ. Μοσκοβισί επέμεινε ότι ποτέ δεν πίστεψε πως το Grexit ήταν πιθανότητα. «Θα σήμαινε το τέλος της Ευρωζώνης και ακόμη σκληρότερη λιτότητα για την Ελλάδα», εξήγησε και τόνισε πως «για αυτό έδωσα μάχη, ενώ έδωσα μάχη και για τις κοινωνικές διατάξεις». «Ποτέ δεν πιστέψαμε πως θα υπήρχε “διαζύγιο” Ελλάδας – Ευρωζώνης», υπογράμμισε, ενώ κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς «τότε έχουμε αλληλεγγύη και προχωρά η Ευρώπη». Αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, τονίζοντας πως «ξανακέρδισε την αξιοπιστία στο Eurogroup», μετά την περίοδο της υπουργίας του Γιάνη Βαρουφάκη.