ΜΠΕΟΣ: “Τον Σεπτέμβριο ξεκινά ο μεγαλύτερος κυκλικός κόμβος Αθηνών – Λαρίσης – Μέσα Δεκεμβρίου τα εγκαίνια του πάρκινγκ της Φιλελλήνων – Παραδίδεται η νέα γέφυρα Ξηριά”

Ο δήμαρχος Βόλου υπέγραψε τη σύμβαση ενεργειακής αναβάθμισης του κλειστού κολυμβητηρίου Νέας Ιωνίας

Μεγάλα και σημαντικά έργα με καθοριστική συμβολή στην ομαλή λειτουργία της πόλης του Βόλου, κυρίως σε ό,τι αφορά το κυκλοφοριακό, είτε βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ή στη φάση ολοκλήρωσής τους, είτε ξεκινούν σύντομα, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Βόλου, κ. Αχ. Μπέος σε δηλώσεις του, στο περιθώριο της υπογραφής της σύμβασης ενεργειακής αναβάθμισης του κλειστού κολυμβητηρίου Νέας Ιωνίας.

Συγκεκριμένα όπως τόνισε ο κ. Μπέος ολοκληρώθηκαν οι κυκλοφοριακές μελέτες και σύντομα, στις 20 Σεπτεμβρίου, περίπου, ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής του μεγαλύτερου από τους κυκλικούς κόμβους, αυτού στην οδό Αθηνών με Λαρίσης, που θα διαρκέσει περίπου τέσσερις μήνες και που προβλέπει και την επέκταση της εκεί γέφυρας. Το έργο αυτό βρίσκεται σε συνάφεια με αυτό της ανάπλασης των οδών Καραμπατζάκη και Ζάχου, οι εργασίες στο οποίο συνεχίζονται και τα τμήματα που κατασκευάζονται θα αποδίδονται τμηματική. Ήδη έχει ολοκληρωθεί το πρώτο τετράγωνο στην Καραμπατζάκη και είναι θέμα ημερών να παραδοθεί.

Σε διάστημα 10 έως 15 ημερών αναμένεται να παραδοθεί και να εγκαινιαστεί η νέα γέφυρα του Ξηριά, ενώ μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να γίνουν τα εγκαίνια του μεγάλου πάρκινγκ της Φιλελλήνων. Η μικρή καθυστέρηση που παρατηρείται οφείλεται στην προσθήκη εντός εντυπωσιακού εξωτερικού ασανσέρ, με κρύσταλλα, που θα συμβάλει στην αισθητική βελτίωση της όλης κατασκευής και συνολικά του περιβάλλοντος χώρου, αλλά και θα προσφέρει μια μοναδική θέα στους πολίτες που θα το χρησιμοποιούν.

Λίγο νωρίτερα είχε υπογραφεί η σύμβαση με την ανάδοχο εργολαβική εταιρία του κ. Γ. Τσαλαπόρτα για το σημαντικό έργο της αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου του κλειστού κολυμβητηρίου «Β. Πολύμερος» στη Νέα Ιωνία, προϋπολογισμένης δαπάνης 1,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Μπέος στις δηλώσεις του τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη αυστηρής τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης τού έργου, που είναι οι 12 μήνες, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση αφού αφορά εκατοντάδες παιδιών και αθλητών που το χρησιμοποιούν και θα το στερηθούν, αναγκαστικά, αυτό το διάστημα. “Το κολυμβητήριο κλείνει άμεσα για να ξεκινήσουν οι εργασίες και γι αυτό ζητώ συγγνώμη, αλλά και την κατανόηση και την υπομονή αθλητών, γονέων και συλλόγων, καθώς είναι για καλό λόγο. Οι συνεργάτες μου στο ΔΟΕΠΑΠ με τον Γ. Βλιώρα θα φροντίσουν να καλύψουν τις ανάγκες που θα προκύψουν στο άλλο κολυμβητήριο, του ΕΑΚ, για να εξυπηρετηθούν όλοι” υπογράμμισε.

Ο κ. Μπέος στάθηκε στη μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας που υπολογίζεται να φθάσει και στο 70%, με αντίστοιχη εξοικονόμηση οικονομικών πόρων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Από την πλευρά του ο ανάδοχος δεσμεύθηκε ότι θα γίνουν πλήρως σεβαστά τα χρονοδιαγράμματα του έργου και αναφέρθηκε εν συντομία σε μερικές από τις σημαντικές παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν.

Μερικά στοιχεία για το έργο

Το έργο στοχεύει στην αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου του κλειστού κολυμβητηρίου «Β. Πολύμερος» που βρίσκεται στη Νέα Ιωνία του Δήμου Βόλου από την κατηγορία Δ’ στην κατηγορία Α’ (σύμφωνα με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων) και την εξοικονόμηση ενέργειας. Η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας είναι της τάξης του 69.7% Η εκτιμώμενη ετήσια μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων είναι της τάξης του 69 % H προϋπολογισμένη δαπάνη είναι 1.600.000 ευρώ

Οι εργασίες που θα υλοποιηθούν περιλαμβάνουν επεμβάσεις επί του κελύφους με προσθήκη μόνωσης, μόνωση όλων των σωληνώσεων, αντικατάσταση κουφωμάτων και υαλοπινάκων με νέα πιστοποιημένα και υψηλής ενεργειακής απόδοσης, αντικατάσταση του παλαιού συστήματος κλιματισμού, αντικατάσταση των υφιστάμενων λεβήτων με νέους υψηλότερης απόδοσης, ενεργειακά αναβαθμισμένους, αντικατάσταση των υφιστάμενων κυκλοφορητών ύδατος, τοποθέτηση ισοθερμικών καλυμμάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές, αντικατάσταση του παλαιού φωτισμού με φωτισμό τεχνολογίας LED, εγκατάσταση κεντρικού συστήματος αυτοματισμού – ενεργειακής διαχείρισης κτιρίου BMS κ.ά.

Το κολυμβητήριο βρίσκεται επί της οδού Δοξοπούλου 35 στην περιοχή της Ν. Ιωνίας Βόλου, ανάμεσα από το Κλειστό Γυμναστήριο και το Κέντρο Αντισφαίρισης κοντά στο 2 Πολιτιστικό Άλσος «Ανδρέας Βαλαχής». Είναι υφιστάμενο κτίριο (με την υπ’αρ. 107/95 οικοδομική άδεια), με συνολικό εμβαδόν 4.330 m2 , όγκο 56.000 m3 και βρίσκεται εντός οικοπέδου έκτασης 26.537,88 m2 . Έχει δύο ορόφους (ισόγειο και πρώτος όροφος) και τμήμα υπογείου. Διαθέτει μια πισίνα 50 μ. ολυμπιακών προδιαγραφών και μια πισίνα 13 μ. για εκμάθηση κολύμβησης, μια αίθουσα συνεδριάσεων και τύπου, γραφεία διοίκησης, ένα αναψυκτήριο, χώρους αποδυτηρίων, έναν χώρο μηχανολογικών εγκαταστάσεων, κερκίδες 1.500 καθημένων θεατών καθώς και περιβάλλοντα χώρο.

Το κολυμβητήριο λειτουργεί καθημερινά τόσο εξυπηρετώντας τις ανάγκες των κατοίκων όσο και φιλοξενώντας τακτικά διεθνείς διοργανώσεις, ήδη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει