Ν. Κορέα: 2,64 εκατ. δολάρια το κόστος φιλοξενίας των Βορειοκορεατών

Η Νότια Κορέα ενέκρινε δαπάνη ύψους 2,86 δισ. γουόν (2,64 εκατ. δολαρίων) προκειμένου να καλύψει το κόστος φιλοξενίας των εκατοντάδων μελών της αντιπροσωπείας από τη Βόρεια Κορέα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που πραγματοποιούνται στην πόλη Πιονγκτσάνγκ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενοποίησης, τα κεφάλαια αυτά θα καλύψουν τα κόστη στέγασης και διατροφής του συνόλου των μελών της Αντιπροσωπείας από την Βόρεια Κορέα (ομάδα επιδείξεων, ομάδα πολεμικών τεχνών, δημοσιογράφοι, προσωπικό υποστήριξης) που έχουν επισκεφτεί ή παραμένουν ακόμη στην χώρα. Στο σύνολό τους, πρόκειται για 424 Βορειοκορεάτες.

Ωστόσο, το οικονομικό κόστος της φιλοξενίας του υψηλόβαθμου αξιωματούχου Κιμ Γιο Τζονγκ και της αδερφής του Κιμ Γιονγκ Ουν, καλύφθηκε ξεχωριστά από τον προϋπολογισμό των δαπανών της κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ τα έξοδα των 22 αθλητών της Βόρειας Κορέας θα καλυφθούν από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζέι-ιν προσκάλεσε τους αθλητές της Βόρειας Κορέας, τους υποστηρικτές τους, αλλά και τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης των τελευταίων μηνών μεταξύ της Πιονγιάνγκ, της Σεούλ και της Ουάσινγκτον και αναφορικά με το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμα, που αναπτύσσει η Βόρεια Κορέα.