Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Ν. Βούτσης για προσφυγικό: Βιώσιμο σύστημα με δίκαιο επιμερισμό ευθυνών

Την ανάγκη ύπαρξης ενός βιώσιμου συστήματος, με δίκαιο επιμερισμό των ευθυνών και τήρηση της βασικής αρχής αλληλεγγύης, αναφορικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού, επισημαίνει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εν όψει της συνόδου για το προσφυγικό.

Ειδικότερα, ο κ. Βούτσης απάντησε σε επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι και της εισηγήτριάς του για τη μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου, Σεσίλια Βικστρομ.

Στην επιστολή του, πρόεδρος της Βουλής χαρακτηρίζει εξόχως σημαντική τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ της θεσμοθέτησης ενός μόνιμου, αυτόματου και υποχρεωτικού μηχανισμού ανακατανομής, καθώς και υπέρ της ελάφρυνσης του κράτους πρώτης εισόδου.

Επιπλέον, εκφράζει την στήριξή του «στην ευόδωση των προσπαθειών που γίνονται για την επίτευξη μιας κοινής συμφωνίας επί ενός τόσο σημαντικού ζητήματος» επισημαίνοντας ότι «η μεταναστευτική κρίση έχει οδηγήσει σε μια αναμφιβόλως εξαιρετικά δύσκολη θέση τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και κατά συνέπεια και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., καθιστώντας πλέον αδήριτη ανάγκη την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου».

«Όπως γνωρίζετε, η χώρα μου βρίσκεται μεταξύ των πρώτων τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών που δέχονται τον μεγαλύτερο αριθμό αιτημάτων ασύλου στην Ε.Ε.. Θεωρούμε ότι η ύπαρξη ενός βιώσιμου συστήματος που θα βασίζεται στον δίκαιο επιμερισμό των ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών και στη βασική αρχή της αλληλεγγύης είναι εκ των πραγμάτων απαραίτητη και επιτακτική ανάγκη για την εξασφάλιση της συνοχής του ευρωπαϊκού οικοδομήματος κατά τη διαχείριση ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος, όπως είναι η μετανάστευση» υπογραμμίζει ο κ. Βούτσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει