Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

ΝΑΤΟ: Νέο ξέσπασμα Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες

Τους τόνους ανέβασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ζητώντας επιτακτικά αύξηση των αμυντικών δαπανών άμεσα. Γερμανία, Ισπανία και Βέλγιο βρέθηκαν στο στόχαστρο του Τραμπ, ο οποίος σύμφωνα με πηγές του Reuters έσπασε το πρωτόκολλο και αποκάλεσε τη Γερμανίδα καγκελάριο «Άγκελα».

«Η γλώσσα ήταν πολύ πιο σκληρή σήμερα», αποκάλυψε διπλωματική πηγή στο Reuters. «Άγκελα, κάτι πρέπει να κάνεις με αυτό», φέρεται να είπε ο Τραμπ στη Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχτηκε στη συνέχεια ότι ήταν μία «πολύ έντονη συζήτηση» και δεσμεύτηκε το Βερολίνο να κάνει περισσότερα. Απαίτηση του Αμερικανού προέδρου είναι ο διπλασιασμός των ετήσιου στόχου των αμυντικών δαπανών από το 2% του ΑΕΠ στο 4%.

Ο Τραμπ επανήλθε στο θέμα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που ήταν αφιερωμένη στην Ουκρανία και τη Γεωργία. Οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ ζήτησαν από τις χώρες αυτές που δεν ανήκουν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, να αποχωρήσουν από την αίθουσα για μια μη προγραμματισμένη συζήτηση μεταξύ μόνο των μελών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος φάνηκε αποφασισμένος από την πρώτη μέρα της Συνόδου να φύγει από τις Βρυξέλλες με μεγαλύτερες δεσμεύσεις από τους συμμάχους του.

«Είναι πολύ ανάρμοστο» το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν για την ευρωπαϊκή άμυνα απέναντι στη Ρωσία, την ώρα που η Γερμανία, η πιο πλούσια ευρωπαϊκή χώρα, στηρίζει τις συμφωνίες για τη μεταφορά αερίου από τη Μόσχα», σχολίασε ο Τραμπ την Τετάρτη, χαρακτηρίζοντας τη Γερμανία «όμηρο της Ρωσίας».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει