Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Νέα δημοτική κίνηση στο Βόλο από τον πρώην βουλευτή Μουτσινά και 21 ακόμη συμπολίτες

Διαβάστε την Διακήρυξη της Ανεξάρτητης κίνησης ενεργών πολιτών “Βόλου κοινωνία”, η οποία καλεί την ερχόμενη Δευτέρα σε συμμετοχή στην ιδρυτική της συνέλευση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Βρισκόμαστε στον 9ο χρόνο μιας πολύπλευρης κρίσης η οποία έχει επηρεάσει βαθιά όλες τις πτυχές της ζωής των πολιτών. Τα αποτελέσματα είναι πλέον εμφανή στην ελληνική κοινωνία, η οποία βρίσκεται στα όρια της κατάθλιψης, αφού εκτός από την κατά συρροή οικονομική αφαίμαξη και φτωχοποίηση των εργαζομένων, δεν φαίνεται να υπάρχει αισιόδοξη προοπτική. Η απουσία σχεδιασμένης οικονομικής ανάπτυξης με χαμηλή φορολογία, η υψηλή ανεργία, και η αθρόα μετανάστευση εργατικών και επιστημονικών στελεχών, ενισχύει την αποδόμηση της κοινωνικής συνοχής και επιδεινώνει το δημογραφικό πρόβλημα το οποίο είναι πλέον η βραδυφλεγής βόμβα της χώρας.

Χρειαζόμαστε πλέον ένα σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο που θα είναι αποτέλεσμα μιας εύρυθμης και διαφανούς λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης του πολιτικού συστήματος και της αυτοδιοίκησης και ενός προοδευτικού-αναπτυξιακού φορολογικού νόμου.

Στο γκρίζο αυτό τοπίο η αυτοδιοίκηση δέσμια από το 2010 του δημοσιονομικού προγράμματος «Καλλικράτης» βιώνει την οικονομική και θεσμική υποβάθμιση της δημοσιονομικής πολιτικής. Η κυβέρνηση αντί να φέρει έγκαιρα στη βουλή νομοθετικές βελτιώσεις του προγράμματος «Καλλικράτης» και ρυθμίσεις για την ενίσχυση της αυτονομίας των ΟΤΑ, του κοινωνικού και αναπτυξιακού τους ρόλου, αντιγράφει νεοφιλελεύθερες συνταγές που ενισχύουν τον συγκεντρωτικό ρόλο του κράτους σε βάρος των τοπικών κοινωνιών.

Η αυτοδιοικητική παρουσία έχει φτωχύνει, υπάρχει σοβαρό έλλειμμα στον πολιτικό και προγραμματικό λόγο των παρατάξεων, οι οποίες, ως το μακρύ χέρι των κομμάτων, πλέον δεν πείθουν.

Οι Δήμοι έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πιέζονται να μετακυλήσουν το κόστος λειτουργίας στις πλάτες των δημοτών. Έτσι η μοναδική ευκαιρία προοδευτικής μεταρρύθμισης του θεσμού της αυτοδιοίκησης, οδήγησε τελικά σε υποβάθμιση της δημοκρατικής λειτουργίας των δήμων και των αρχών της επικουρικότητας, της συμμετοχικότητας και της εγγύτητας, και φυσικά σε ενίσχυση του Δημαρχοκεντρικού μοντέλου λειτουργίας αυτών.

Η οικονομική κρίση παραμένει και σήμερα εκτός από οικονομική, βαθιά πολιτισμική, και η ενίσχυση του ρόλου και της θέσης της αυτοδιοίκησης, φυσικά με ταυτόχρονη δημιουργία θεσμών ελέγχου και διαφάνειας, αποτελεί ασφαλές αντίδοτο στην περαιτέρω πολιτική και πολιτιστική παρακμή, και σύγχρονο εργαλείο της περιφερειακής ανάπτυξης, στην οποία ο ρόλος της είναι κομβικός.

Στο Δήμο Βόλου τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια με επιδερμικές αλλαγές, αφού η καθημερινότητα, όπως η καθαριότητα, το κυκλοφοριακό το οποίο έχει επιδεινωθεί και η αφερέγγυα πολιτική στο νερό και το βιολογικό καθαρισμό ταλανίζουν και σήμερα τον δημότη. Η μη ορθολογική και ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων (σύμφωνα με τον εθνικό σχεδιασμό) και η πρόθεση της Δημοτικής αρχής να προωθήσει ως εύκολη λύση την καύση τους, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο ήδη βεβαρημένο περιβάλλον της πόλης και στη δημόσια υγεία. Η Δημοτική αρχή έχει εισαγάγει νέες πρακτικές, οι οποίες υποβαθμίζουν τον δημοκρατικό διάλογο, απαξιώνουν την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και προκαλούν πόλωση και διχασμό. Επιπλέον δίνει βάρος κυρίως σε έργα και εκδηλώσεις βιτρίνας στο κέντρο της πόλης και στην υλοποίηση έργων με βάση τον σχεδιασμό των προηγούμενων, τα οποία βέβαια δεν υποτιμούμε, μας ενοχλεί όμως η έλλειψη σχεδιασμού για το μέλλον της πόλης και η εγκατάλειψη των τοπικών ενοτήτων των πρώην Καποδιστριακών Δήμων.

Η πρωτοβουλία μας στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης μέχρι τώρα, λειτούργησε σαν «βήμα διαλόγου πολιτών», και προβληματισμού στα θέματα ανάπτυξης και δημιουργικής αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής. Το βήμα διαλόγου, μετά από έναν χρόνο λειτουργίας έχει κλείσει τον κύκλο του και σήμερα εκτιμούμε ότι μπορεί να εξελιχθεί σε μια αυθεντική ανεξάρτητη αυτοδιοικητική κίνηση.
Η νέα μας κίνηση όμως δεν είναι διατεθειμένη να αναλωθεί σε μια εύκολη και ανέξοδη καταγγελία των μνημονίων και του Καλλικράτη, αλλά να αναδείξει το γεγονός ότι η αυτοδιοίκηση αποτελεί προνομιακό πεδίο εφαρμογής προοδευτικών και καινοτόμων πολιτικών και την μεγάλη ευκαιρία για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Επίσης ότι οι ΟΤΑ μπορούν να είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης και απασχόλησης με την αξιοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων για περισσότερο σταθερή εργασία των ανέργων ιδιαίτερα των νέων και των γυναικών.

Εμείς τα ιδρυτικά μέλη της κίνησής μας και οι φίλοι που μας στηρίζουν, αγαπάμε την πόλη του Βόλου, θέλουμε την πρόοδό της, πιστεύουμε στις δυνατότητές και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ολόπλευρη ανάπτυξη, και με εργαλείο την κοινωνική διαβούλευση, την συλλογικότητα και την διαφάνεια θεωρούμε ότι πρέπει να διεκδικήσουμε:

⦁ Την ενίσχυση της εσωτερικής δημοκρατίας των Καλλικρατικών Δήμων, με την δημιουργία δημοτικών ενοτήτων στο επίπεδο των πρώην Καποδιστριακών Δήμων, αντί των μικρών και αδύναμων Τοπικών Συμβουλίων, οι οποίες θα αναλάβουν την αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων της.
⦁ Την εξεύρεση πηγών χρηματοδότησης για δράσεις περιφερειακής ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής, μέσω της αξιοποίησης πιστώσεων από το ΕΣΠΑ το ΣΕΣ, το εθνικό ΠΔΕ και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, για ένα Βόλο της ανάπτυξης και της καινοτομίας και της ισόρροπης οικονομικής ανασυγκρότησης .
⦁ Την αξιοποίηση με όραμα, δικαιοσύνη και διαφάνεια των προγραμμάτων κατά της ανεργίας με ρήτρα αποτελέσματος και στόχο την μόνιμη απασχόληση.
⦁ Τον Βόλο της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, με την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων στη βάση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού της προσωπικότητας των πολιτών.
⦁ Την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος και του ερασιτεχνικού αθλητισμού στην περιοχή. Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός πρέπει να γίνουν προσβάσιμοι σε όλους τους πολίτες.
⦁ Όσον αφορά το νερό, την καθαριότητα, τη δημόσια γη και την ενέργεια, θεωρούμε ότι είναι κοινωνικά αγαθά. Πρέπει να περιφρουρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας τους, με παράλληλη αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών.
⦁ Κομβικό σημείο της επιτυχίας είναι το ανθρώπινο δυναμικό, με την εκμετάλλευση όλων των δεξιοτήτων του, με αξιολόγηση και αξιοκρατία.
⦁ Επίσης η εξωστρέφεια και η άρρηκτη συνεργασία με τους φορείς και τους θεσμούς της πολιτείας και τις κοινωνικές τους δράσεις είναι βασική προτεραιότητα του νέου Δήμου.

Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις, παρεμβάσεις και ιδέες γι’ αυτό καλούμε όλους τους Δημότες και ιδιαίτερα τους νέους να πλαισιώσουν την κίνησή μας και να συμμετέχουν στην ιδρυτική της συνέλευση η οποία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 19 Μαρτίου και ώρα 19:00 στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ.

Μόνο με την ένθερμη συμμετοχή μας μπορούμε να κάνουμε την διάφορα και να συνεργασθούμε για την δημιουργία μιας σύγχρονης Δημοκρατικής Πόλης, μέσα από μια μεγάλη ανοικτή αυτοδιοικητική συμμαχία. Ο Βόλος είναι η πόλη μας και μας αφορά όλους. Ιδιαίτερα αφορά τους νέους, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να πάρουν τη σκυτάλη και να διεκδικήσουν την ισότιμη συμμετοχή τους σε αυτή την προσπάθεια.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

1. Αρκάς-Κολέτσος Μάνος
2. Γκούγκος Κώστας
3. Κλάγκος Χρήστος
4. Κολιαμήτρας Δήμος
5. Κουρτίνας Γιάννης
6. Κωνσταντά Φωτεινή
7. Κωστόπουλος Γιώργος
8. Μαρμαράς Γιάννης
9. Μαστρογιάννης Παντελής
10. Μουτσινά Άσπα
11. Μουτσινάς Αργύρης
12. Μουτσινάς Πάρις
13. Μπαϊράμη Αθηνά
14. Οικονόμου Παναγιώτης
15. Πάνου Παύλος
16. Πίκουλας Γιώργος
17. Σίττας Θέμης
18. Σταματίδης Κώστας
19. Συμιακάκης Πάρις
20. Τζαλαβρέτα Ελένη
21. Χαλβατζόγλου Δημήτρης
22. Χατζηδημητρίου Παναγιώτης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει