Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Νέες αναταράξεις στις αγορές

Οι απειλές Τραμπ απέναντι στους μεγάλους εμπορικούς εταίρους, αλλά και το κλίμα διχασμού στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης πυροδοτούν νέα αναταραχή στις αγορές στην προτελευταία συνεδρίαση ενός μήνα, που αντί να αναθερμάνει το επενδυτικό ενδιαφέρον έφερε καταιγίδες και απώλειες.

Στη Γηραιά Ήπειρο τα ταμπλό δείχνουν στο σύνολό τους κόκκινο. Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 1,57% στις 756 μονάδες στις 13:15 ώρα Ελλάδος, με την αξία των συναλλαγών να κινείται κοντά στα 16 εκατ. ευρώ. Ισχυρότερες είναι οι πιέσεις για τις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με τον σχετικό δείκτη να εμφανίζει απώλειες άνω του 2%, την ώρα που εκείνος της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 1,1%.

Σε επίπεδο κλάδων τις μεγαλύτερες απώλειες (-3,85%) εμφανίζει εκείνος των τηλεπικοινωνιών, ενώ πτώση 2,9% εμφανίζει ο κλάδος του εμπορίου και απώλειες της τάξης του 2,5% οι κλάδοι χημικών και πρώτων υλών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 την ίδια ώρα καταγράφει πτώση 0,5% στις 375 μονάδες, με τις τεχνολογικές εταιρείες σε ρόλο αρνητικού πρωταγωνιστή. Ο τεχνολογικός κλάδος με πτώση σχεδόν 1,5% υποχωρεί σε ναδίρ τεσσάρων εβδομάδων.

Έντονες διακυμάνσεις έχουμε στον κλάδο εμπορίου, στον απόηχο των αποτελεσμάτων της H&M. Αρχικά η εταιρεία είδε τη μετοχή της να υποχωρεί έως 3,4%, αλλά στη συνέχεια παρουσίασε δυναμική ανάκαμψη. Αυτή την ώρα καταγράφει άνοδο 1,5%.

Ανά την ήπειρο, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί μόλις 0,13%, ενώ εντονότερες είναι οι πίεσεις για τις γερμανικές εταιρείες με τον DAX στη Φραγκφούρτη να καταγράφει πτώση 0,8%. Απώλειες περίπου 0,5% για τον CAC 40 στο Παρίσι και τον FTSE MIB στο Μιλάνο.

Οι ευρωπαϊκές αγορές έλαβαν τη σκυτάλη των ρευστοποιήσεων από τις ασιατικές. Στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, που έχει ήδη εισέλθει σε φάση bear market, o Σύνθετος Δείκτης με πτώση 0,9% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση κάτω από τις 2.800 μονάδες για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια. Πλέον απέχει 22% από τα υψηλά του Ιανουαρίου.