Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Νεκρός ένας Παλαιστίνιος στη Γάζα στις συγκρούσεις για την Ιερουσαλήμ

Ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν Παλαιστίνιο, στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με το Ισραήλ, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας.

Ο θάνατος του 21χρονου ανεβάζει σε 46 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά αφότου άρχισαν οι διαδηλώσεις της «Μεγάλης Πορείας για την Επιστροφή» στις 30 Μαρτίου.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι οι στρατιώτες χρησιμοποιούν αληθινά πυρά προκειμένου να αποτρέψουν ζημιές ή παραβίαση του συνοριακού φράκτη.

Η «Μεγάλη Πορεία», στην οποία έχει καλέσει η ισλαμιστική Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις, κοσμικές και ισλαμιστικές, αφορά την «επιστροφή» των Παλαιστινίων Αράβων προσφύγων που εγκατέλειψαν τις οικίες τους σε εδάφη που σήμερα ελέγχονται από το Ισραήλ στους πολέμους του 1948 και του 1967.

Εντός της ημέρας οριστικοποιείται η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, την οποία ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε, πρώτος σε ολόκληρη τον πλανήτη, ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους τον Δεκέμβριο του 2017.

Η κίνηση έχει προκαλέσει οργή στους Παλαιστίνιους, που θεωρούν την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Κράτους της Παλαιστίνης.