Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Νικαράγουα: Τουλάχιστον 309 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα από τα επεισόδια,σύμφωνα με ΜΚΟ

Τουλάχιστον 309 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα, από τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στη Νικαράγουα στα μέσα Απριλίου, σύμφωνα με την Νικαραγουανή Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Asociación Nicaragüense Pro Derechos Humanos, ANPDH).

Όπως δήλωσε στέλεχος της ΜΚΟ, από τα επεισόδια έχασαν τη ζωή τους 297 πολίτες και 12 αστυνομικοί. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, τουλάχιστον 253 από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των τραυμάτων που τους προκάλεσαν σφαίρες, ενώ ακόμη 1.500 τραυματίστηκαν.

Άλλες ΜΚΟ για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα εκτιμούν ότι οι νεκροί των επεισοδίων είναι περίπου 220. Η κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα κάνει λόγο για 47 θανάτους.

Η κατάσταση στη χώρα παραμένει έκρυθμη από τη 18η Απριλίου, όταν άρχισε η κινητοποίηση εναντίον της κυβέρνησης του Ορτέγα. Μια ομάδα ειδικών της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων άρχισε την Τρίτη μια αποστολή έρευνας για τα βίαια επεισόδια των τελευταίων δυόμισι μηνών. Η ομάδα αυτή έχει εντολή διάρκειας έξι μηνών και στόχος της είναι να υποστηρίξει τις «έρευνες για τα βίαια επεισόδια» και να κάνει προτάσεις για την απόδοση δικαιοσύνης και την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα και τους οικείους της.

Η Επιτροπή απαιτεί να μπει τέλος στην καταστολή, να διαλυθούν οι παραστρατιωτικές οργανώσεις, να γίνει σεβαστό το κράτος δικαίου και να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες σε ό,τι αφορά τους πολίτες οι οποίοι έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί.