Νόστιμη συνταγή για χειροποίητο ψωμί

Το χειροποίητο ψωμί είναι αναμφισβήτητα ένα από τα τρόφιμα των οποίων η προετοιμασία είναι παλαιότατη. Αναμφισβήτητα, αυτό το φαγητό συνοδεύει τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου, η προετοιμασία του έχει τελειοποιηθεί, έτσι ώστε κάθε μέρα να είναι λίγο ευκολότερη, ανεξάρτητα από το είδος του ψωμιού που θέλετε να προετοιμάσετε, όπως στην περίπτωση ενός χειροποίητου ψωμιού.

Φυσικά υπάρχουν αρκετές συνταγές για χειροποίητο ψωμί, σύμφωνα με την παράδοση της περιοχής ή τις προσωπικές προτιμήσεις του κάθε ατόμου. Ωστόσο, η συνταγή για ψωμί που σας προσφέρουμε παρακάτω θα χρησιμεύσει ως βάση για να ξεκινήσετε άλλες παρόμοιες προετοιμασίες.

Πριν περάσουμε στις λεπτομέρειες των συστατικών και στην προετοιμασία του χειροποίητου ψωμιού, θα εξετάσουμε σύντομα τα συστατικά, τις θρεπτικές ουσίες και τα θρεπτικά οφέλη που παρέχει αυτό το φαγητό.

Όσον αφορά στο ψωμί, πρέπει να εξετάσουμε από τι είναι φτιαγμένο. Γενικά, το αλεύρι σίτου, η μαγιά, το αλάτι και το νερό, είναι τα βασικά συστατικά της ζύμης, τα οποία αργότερα μεταφέρονται στο φούρνο.

Πρέπει να έχετε κατά νου ότι υπάρχουν πολλοί μύθοι για το ψωμί. Η πιο κοινή πεποίθηση, σε σχέση με το ψωμί, είναι ότι «συμβάλλει μόνο σε υδατάνθρακες και λιπαρά.»

Ενώ το συστατικό του υδατάνθρακα στη χημική σύνθεση του σιταριού είναι αναμφισβήτητο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι αρνητικό και αντιπαραγωγικό για το σώμα.

Στην πραγματικότητα, οι υδατάνθρακες είναι επίσης απαραίτητοι (σε ​​μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, ανάλογα με το μεταβολισμό σας) για την καλή λειτουργία του σώματος, γενικά.

Από την άλλη πλευρά, με λίγα λόγια, δεν υπάρχει κανένα φαγητό που να αποτελείται εξ ολοκλήρου από υδατάνθρακες. Η χημεία των τροφίμων δεν λειτουργεί έτσι. Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τους μύθους.

Τώρα, ήρθε η ώρα να μάθετε πώς να φτιάξετε αυτό το είδος ψωμιού και επίσης να φτάσετε όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αντικειμενική πραγματικότητα κάθε γεύματος που προτείνεται.

Πώς να φτιάξετε το δικό σας χειροποίητο ψωμί;
Συνεισφορές και διατροφικά στοιχεία του αλεύρου του σίτου

αλεύρι και σιτάρι σε πάγκο
Για να αποφύγετε να ξεγελαστείτε από μύθους, πρέπει να ξέρετε τι είναι πραγματικά το σιτάλευρο και πώς μπορεί να σας ωφελήσει. Είναι συνηθισμένο να βλέπετε στις διαφημίσεις ότι «πρέπει να αποφεύγετε το αλεύρι σίτου», αλλά συχνά διαστρεβλώνουν ή αλλάζουν εντελώς τις πραγματικές πληροφορίες.
Υπάρχουν σπουδαία θρεπτικά συστατικά μέσα στο πίτουρο του σίτου και τα προβιοτικά. Εν ολίγοις, είναι τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για να παραχθεί τόσο το αλεύρι υψηλής ποιότητας όσο και άλλα διαφορετικά τρόφιμα.
Επιπλέον, το σιτάρι είναι το μόνο δημητριακό που είναι το καλύτερο για τη διαχείριση και τον διατροφικό σχεδιασμό του ψωμιούΔηλαδή, η παραγωγή βιοτεχνικού  ψωμιού θα ήταν πολύ απίθανη, αν δεν υπήρχε το πίτουρο του σίτου, και η τελική παραγωγή του εξευγενισμένου αλεύρου σίτου από αυτό (με ή χωρίς μαγιά).
Με αυτή την έννοια, αν πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με κάτι, είναι πάντα οι μερίδες. 200 γραμμάρια ψωμιού δεν αποτελούν κίνδυνο για το βάρος σας, εάν έχετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και μια ισορροπημένη διατροφή. Αλλά αν αυτό δεν ισχύει για εσάς, και έχετε κακές διατροφικές συνήθειες, τότε το ψωμί δεν είναι το καλύτερο για εσάς.
Αφού διευκρινίστηκαν οι πτυχές που σχετίζονται με τα συστατικά αυτού του τύπου ψωμιού, ήρθε η ώρα να σας δείξουμε πώς μπορείτε να ετοιμάσετε το δικό σας χειροποίητο ψωμί στο σπίτι.

Συστατικά
 • 4 φλιτζάνια αλεύρι σίτου, χωρίς μαγιά (400 γρ.).
 • 1 κουταλιά της σούπας μαγιά για αλεύρι (25 γρ.).
 • 10 φλιτζάνια ζεστού νερού (850 mL).
 • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι (25 γρ.).
Παρασκευή


ζύμη για ψωμί και αλεύρι

 • Πρώτον, πρέπει να έχετε ένα μεγάλο μπολ, κατά προτίμηση ένα βαθύ, ώστε να μπορείτε να συμπεριλάβετε όλα τα συστατικά. Είναι σημαντικό να το θυμάστε αυτό.
 • Προσθέστε όλα τα ξηρά υλικά μέσα στο μπολ. Δηλαδή, το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγιά, φροντίζοντας να φτιάξετε μια τρύπα που θα σας επιτρέψει στη συνέχεια να ρίξετε μέσα σε αυτήν το νερό.
 • Αφού ολοκληρώσετε αποτελεσματικά το προηγούμενο βήμα, πρέπει να προσθέσετε το νερό και να αρχίσετε να ανακατεύετε.
 • Μπορείτε να το κάνετε με ένα πλαστικό κουτάλι ή με έναν τρόπο ώστε να αποφύγετε το σχηματισμό σβόλων. Το μυστικό είναι το μείγμα να είναι ομογενοποιημένο.
 • Στη συνέχεια, προχωρήστε στο να ζυμώσετε τη ζύμη. Σε αυτό το βήμα, πρέπει να είστε προσεκτικοί.
 • Με τα δύο χέρια, συνεχίστε να ζυμώνετε καλά, ώστε το μείγμα να είναι ομογενοποιημένο, να πλάθεται εύκολα και να μην περιέχει σβόλους.
 • Το αποτέλεσμα θα είναι μια ελαστική αλλά σταθερή μάζα ζύμης.
 • Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να το πλάσετε σε επιμηκυμένο σχήμα,  χαρακτηριστικό του χειροποίητου ψωμιού.
 • Ψήσετε στο φούρνο σε θερμοκρασία 120 º C για 25 λεπτά, περίπου.
 • Αφαιρέστε το από το φούρνο, αφήστε το να κρυώσει για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου και απολαύστε το τσιμπώντας μια καλή μπουκιά από αυτό.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει