Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

O Αλγερινός Τζανέλ Οκάσα θα διαδεχθεί τον Αμπού Ζέιντ

Όπως μετέδωσε το αλγερινό τηλεοπτικό δίκτυο Ennahar TV, ο Αλγερινός, Τζανέλ Οκάσα, 34 ετών, ορίστηκε διάδοχος του Αμπντελχαμίντ Αμπού Ζέιντ, ενός εκ των βασικών αρχηγών της οργάνωσης Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγρέμπ (AQMI), τον θάνατο του οποίου στο Μάλι επιβεβαίωσε το Παρίσι.

Ο Οκάσα, γνωστός με το ψευδώνυμο Γιαχία Αμπούλ Χανάμ, είναι συνεργάτης του αρχηγού της AQMI, του Αμπντελμαλέκ Ντρουκντέλ. Ορίστηκε διάδοχος «πριν από μερικές ημέρες», αλλά μένει να επιβεβαιωθούν οι ευθύνες που θα αναλάβει σε μια συνάντηση της ηγεσίας της οργάνωσης, διευκρίνισε ο διευθυντής του Ennahar TV, Μοχάμεντ Μοκέντεμ.

Ο νέος αρχηγός της AQMI για την περιοχή που εκτείνεται από την Γαρντάια (νοτιοκεντρική Αλγερία) έως την περιοχή Αζαουάντ (βόρειο Μάλι) θεωρείται «άνθρωπος εμπιστοσύνης του Ντρουκντέλ και ισχυρός άνδρας της οργάνωσης», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το Σάββατο ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, επιβεβαίωσε τον θάνατο του Αλγερινού, Αμπντελχαμίντ Αμπού Ζέιντ, ο οποίος σκοτώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου από τον γαλλικό στρατό στην ορεινή περιοχή Ιφόγας του βορείου Μάλι.

Ο θάνατός του είχε ανακοινωθεί την 1η Μαρτίου από τον πρόεδρο του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί. Στρατεύματα του Τσαντ πολεμούν στο πλευρό των Γάλλων στρατιωτών στο βορειότερο άκρο του Μαλί, κυρίως εναντίον ενόπλων της AQMI.

Πηγή – DefenceNet.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει