O Σύλλογος Εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ για τον κανονισμό άρδευσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Είχαμε υπόψη μας, να δώσουμε θετική ψήφο στον κανονισμό, πιστεύοντας ότι είναι καλύτερα να υπάρχει ένας κακός κανονισμός, παρά τίποτα. Δυστυχώς, το τελικό σχέδιο κανονισμού είναι ανεδαφικό, δεν αντιλαμβάνεται την υφιστάμενη κατάσταση, δεν αφορά στην ΔΕΥΑΜΒ και είναι αδύνατο να εφαρμοστεί. Επιπλέον, ο χρόνος, που μας κοινοποιήθηκε, παραβιάζοντας κάθε έννοια διαβούλευσης, μας αποστέρησε το δικαίωμα για υποβολή προτάσεων, ώστε να πραγματοποιηθεί μια ευρύτερη συζήτηση και να αρθούν, ενδεχομένως, τα κενά και τα λάθη του κανονισμού.

Ποιες είναι οι επισημάνσεις μας:

1. Το τελικό σχέδιο κανονισμού δεν παίρνει υπόψη του την διαμορφωμένη κατάσταση και συγκεκριμένα:
– Στο κλειστό αρδευτικό δίκτυο του πρώην Δήμου Αισωνίας, είναι συνδεδεμένες δεκάδες βιοτεχνίες, αποθήκες και κτηνοτροφικές μονάδες, νόμιμα, σύμφωνα με τον κανονισμό άρδευσης του τότε Δήμου. Τι θα γίνουν αυτές? Πως θα εξασφαλιστεί η υδροδότησή τους?
– Στο κλειστό αρδευτικό δίκτυο της Ν. Αγχιάλου, είναι συνδεδεμένα ποιμνιοστάσια, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δ. Ν. Αγχιάλου. Τι θα γίνουν αυτά? Θα υπάρξει διακοπή νερού, εφόσον δεν είναι γεωργικές εκμεταλλεύσεις;
– Στις περιοχές της Πορταριάς, Μακρινίτσας, Αγριάς, Δράκειας, Άνω & Κάτω Λεχωνίων, Αγ. Βλασίου, Αγ. Λαυρεντίου, υπάρχουν μια σειρά από αγροικίες, που εξυπηρετούνται από το νερό άρδευσης, χωρίς να υφίσταται γεωργική εκμετάλλευση, εκτός από μπακτσέδες για ατομική χρήση. Θα αποστερηθούν το δικαίωμα αυτό, του να φυτεύουν, δηλαδή, λαχανικά για ατομική τους χρήση, οι συμπολίτες μας;
– Το πάνω μέρος του Κλήματος, ο Γκιώνης, τα Καροφλάδικα, τμήμα του Φυτόκου εξυπηρετούν τις ανάγκες τους σε νερό, από τα υφιστάμενα δίκτυα άρδευσης. Τι θα γίνει με αυτούς; Θα τους διακοπεί το δικαίωμα στην υδροδότηση;
– Στην Άλλη Μεριά υπάρχει χωριστό δίκτυο, για την άρδευση των αύλιων χώρων και για τις μικροκαλλιέργειες για ατομική χρήση. Θα περάσουν αυτοί οι καταναλωτές στην άρδευση και θα καλύπτονται από τον κανονισμό, όπως είναι λογικό ή όχι; Επιπλέον τι θα γίνει με το μικρό τμήμα του υδραγωγείου της Άλλης Μεριάς, που έχει μικτή χρήση;
– Στην Πορταριά, στην έκταση που καλύπτει το δίκτυο ύδρευσης, η άρδευση γίνεται με το δίκτυο αυτό. Τι θα γίνει με αυτό; Πώς θα διακριθούν οι υφιστάμενες παροχές; Θα διακοπούν οι μικτές;
– Τμήμα καλλιεργειών των Σταγιατών αρδεύεται από τη δεξαμενή Γηπέδου του υδραγωγείου πόσιμου νερού της Πορταριάς. Τι θα γίνει με αυτό; Θα διακοπεί;
– Από το δίκτυο άρδευσης της Μακρινίτσας, υδροδοτούνται οι ορεινές ποτίστρες των κτηνοτρόφων. Θα σταματήσει αυτό;

Τίποτα δεν προβλέπει ο κανονισμός για τα παραπάνω, καθώς δεν έχει υπόψη του την διαμορφωμένη κατάσταση, με αποτέλεσμα η τυχόν εφαρμογή του να δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα σε μεγάλες ομάδες συμπολιτών μας, αλλά και στην ίδια την ΔΕΥΑΜΒ.

2. Eπιπλέον, ακόμα και αν ήθελε κάποιος να μην πάρει υπόψη του όλα τα παραπάνω, το διαθέσιμο σχέδιο έχει σοβαρά λάθη και παραλείψεις, όπως:
– Ενώ προβλέπει ότι καταναλωτής μπορεί να είναι και νομικό πρόσωπο, στα δικαιολογητικά μνημονεύει μόνο αυτά των φυσικών προσώπων.
– Στα δικαιολογητικά των φυσικών προσώπων, ζητούνται το εκκαθαριστικό και το Ε9 του καταναλωτή, πράγμα απολύτως παράτυπο, αφού ανήκουν στον πυρήνα των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.
– Στα δικαιολογητικά ζητείται βεβαίωση του Δασαρχείου, περί του αν το ακίνητο είναι δασικό ή αναδασωτέο. Αυτό, όμως, δεν απαγορεύει στον πολίτη να φυτέψει δυο ρίζες ντομάτες.
– Ζητείται, επίσης, απόσπασμα ορθοφωτογραφικού χάρτη, από το υπουργείο Γεωργίας, ενώ στα συμβόλαια ιδιοκτησίας υπάρχουν οι κατά ΕΓΣΑ συντεταγμένες.
– Επιφορτίζεται ο καταναλωτής με την ευθύνη του καθαρισμού του κεντρικού υδραύλακα, εφόσον διέρχεται από την ιδιοκτησία του και την ευθύνη της υπερχείλισης των δεξαμενών. Από πότε η ΔΕΥΑΜΒ εκχωρεί αρμοδιότητές της σε τυχαίους ιδιώτες;
– Μνημονεύονται κριτήρια για τυχόν νέες παροχές άρδευσης, χωρίς να προβλέπεται αν και με ποιο τρόπο θα εναρμονιστούν οι υφιστάμενες με τον κανονισμό. Αυτό, όμως, δημιουργεί καταναλωτές δύο ταχυτήτων.
– Προβλέπεται η επ’ αόριστον διακοπή της άρδευσης, αν π.χ. ο καταναλωτής δε συμμορφωθεί με την απόφαση της ΔΕΥΑΜΒ, για τον τρόπο άρδευσης. Νομίζουμε ότι, ελαφρά τη καρδία, γράφτηκε, καθώς δεν υπάρχει τέτοιο δικαίωμα, της καταστροφής, δηλαδή, των γεωργικών καλλιεργειών.

Με βάση τα παραπάνω, είναι φανερό, ότι ο εισαγόμενος σήμερα, κανονισμός άρδευσης θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα, από όσα «επιχειρεί» να λύσει. Προτείνουμε να αποσυρθεί και να επανεισαχθεί, αφομοιώνοντας την υφιστάμενη κατάσταση, προβλέποντας μεταβατικές διατάξεις και χωρίς να καταργεί κανένα δικαίωμα από οποιονδήποτε πολίτη, καθώς, επίσης και με σαφή ανάληψη ευθύνης για τα μικτά δίκτυα. Σε κάθε άλλη περίπτωση η ψήφος μας θα είναι αρνητική.

Κλείνοντας, δυο λόγια για τις ενστάσεις της κίνησης πολιτών. Απέναντι σε έναν πρακτικά ανεφάρμοστο, ανεδαφικό και άσχετο με την περιοχή μας κανονισμό, αντιπροτείνουν την μη ύπαρξη δημόσιου φορέα για την άρδευση. Νομίζουμε ότι, πρόκειται για την άλλη όψη του νομίσματος του εισαγόμενου προς ψήφιση κανονισμού, ο οποίος μια χαρά τους βολεύει, μιας και είναι αδύνατον να εφαρμοστεί και επομένως η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει. Δηλαδή θα πληρώνουν οι κάτοικοι του Βόλου και της Ν. Ιωνίας τα έξοδα της άρδευσής τους!!!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει