Ο διαβήτης μπλοκάρει τα αγγεία και συρρικνώνει τον εγκέφαλο

Εδώ και πολύ καιρό οι επιστήμονες είχαν συνδέσει τονδιαβήτη με προβλήματα άνοιας. Νέα έρευνα, υποστηρίζει ότι τα προβλήματα δεν οφείλονται μόνο στο μπλοκάρισμα των αγγείων αλλά στο γεγονός ότι ο εγκέφαλος συρρικνώνεται.

Στη νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Radiology’’, οι ερευνητές παρατήρησαν απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου από 600 ανθρώπους’ ηλικίας 55 ετών και άνω’ οι οποίοι έπασχαν από διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν το εξής αξιοσημείωτο: Οι ασθενείς που ζούσαν με διαβήτη για μεγαλύτερο διάστημα είχαν μικρότερο μέγεθος εγκεφάλου.

Ο ερευνητής, Dr. R. Nick Bryan, του University of Pennsylvania, ανέφερε ότι όταν κάποιος χάνει νευρώνες, χάνει την ικανότητα για πιο σύνθετες σκέψεις και μνήμη. Ο διαβήτης μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για παθήσεις όπως η νόσος Alzheimer.

Ωστόσο αυτό δεν το απέδειξε η έρευνά του αλλά το υπέδειξε.

Μέχρι πριν 5 χρόνια περίπου, οι ειδικοί πίστευαν ότι τα νοητικά προβλήματα και τα προβλήματα σκέψης που σχετίζονταν με το διαβήτη οφείλονταν, σε μεγάλο βαθμό, σε προβλήματα με θρόμβους στον εγκέφαλο.

Η νέα έρευνα, ενισχύει άλλες, καθώς δείχνει ότι η συρρίκνωση του εγκεφάλου έχει δυνητικά ισχυρότερη σχέση με την ανάπτυξη της νοητικής εξασθένησης στους διαβητικούς.

Η Dr. Rosebud Roberts, καθηγήτρια στη Mayo Clinic στο Rochester, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, τόνισε ότι κατά κάποιον τρόπο ο διαβήτης προκαλεί κάτι στον εγκέφαλο που οδηγεί σε απώλεια ιστού.

Η Roberts δήλωσε ότι οι επιστήμονες ακόμα προσπαθούν να κατανοήσουν γιατί πεθαίνουν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Υποθέτουν ότι ο θάνατός τους συνδέεται με την πολύ λίγη και την πολλή γλυκόζη στον εγκέφαλο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει