Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος μπροστάρης στο θέμα της ΑΓΕΤ – Συμμετείχε στον συμβολικό αποκλεισμό του εργοστασίου

Επέδωσε ψήφισμα σε εκπροσώπους της εταιρείας

Σε ολιγόλεπτο συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του εργοστασίου της ΑΓΕΤ προχώρησαν την Τρίτη τα μέλη της δημοτικής Αρχής Βόλου, με επικεφαλής τον δήμαρχο Αχιλλέα Μπέου, μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας και πολίτες, επιδίδοντας ψήφισμα μέσω του οποίου ζητούν την απαγόρευση καύσης δευτερογενών υλικών – καυσίμων και άλλων υποβαθμισμένων καυσίμων (rdf, srf, πετ-κοκ, κα) και την επαναφορά του Νόμου για το φυσικό αέριο.

 

Το ψήφισμα

Σε εκπροσώπους της εταιρίας ο κ. Μπέος παρέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:

Μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου και σε εφαρμογή συγκεκριμένης απόφασης για αναθεώρηση και επαναδιαπραγμάτευση των όρων λειτουργίας της ΑΓΕΤ, σε ό,τι αφορά την προστασία της Δημόσιας Υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος, συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ σε μια συμβολική ενέργεια διαμαρτυρίας.

Θεωρούμε ότι πλέον έφτασε η ώρα για ένα ώριμο και δημιουργικό διάλογο, σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και με διάθεση συνεργασίας, ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και τους υπευθύνους της βιομηχανίας, που άλλωστε δεκαετίες τώρα αποτελεί ισχυρό πυλώνα της οικονομικής και κοινωνικής μας εξέλιξης, ώστε να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε, με την κυβέρνηση που εν τέλει φέρει και την αποκλειστική ευθύνη, ζητήματα όπως:

Η τροποποίηση του ισχύοντος Νόμου και η απαγόρευση καύσης δευτερογενών υλικών – καυσίμων και άλλων υποβαθμισμένων καυσίμων (rdf, srf, πετ-κοκ, κα) από όλες τις βιομηχανίες στην περιοχή του Βόλου

Η επαναφορά του Νόμου του 2004 που προέβλεπε την υποχρεωτική καύση φυσικού αερίου

Να περιέλθει στον Δήμο ο ελεγκτικός μηχανισμός της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της βιομηχανίας, για καλύτερο, πληρέστερο και πλέον υπεύθυνο έλεγχο για την τήρηση των υποχρεώσεών της

Ξεκαθαρίζουμε κατηγορηματικά ότι δεν είμαστε αντίθετοι στην παρουσία και λειτουργία της βιομηχανίας ΑΓΕΤ στην περιοχή μας. Αντίθετα τασσόμαστε αμετάκλητα υπέρ της απρόσκοπτης λειτουργίας της βιομηχανίας στην περιοχή μας και φυσικά στη διατήρηση ή και αύξηση των θέσεων εργασίας σε αυτή.

Ωστόσο δεν μπορούμε να ανεχθούμε εκπτώσεις ή παραβλέψεις στην τήρηση των αυστηρών όρων ασφαλείας, που πρέπει να τεθούν και να τηρούνται απαρέγκλιτα, προκειμένου να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία και να αποτρέπεται η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με καταστρεπτικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής των πολιτών.

Ο δήμαρχος Βόλου, κ. Αχιλλέας Μπέος σε δηλώσεις του ανέφερε τα εξής:

Καταρχήν να πω ότι χαιρετίζω την παρουσία της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας που είναι σήμερα εδώ για να στείλει συμβολικά και αυτή ένα μήνυμα μαζί με την δημοτική αρχή. Και βέβαια η απογοήτευση έρχεται από αυτούς που αποδεικνύεται ότι χρησιμοποιούν τους πολίτες ή τα κόμματα για πολιτικά καθαρά συμφέροντα και ιδιοτέλειες και σήμερα έδειξαν το πραγματικό πρόσωπο τους, καθώς έπεσαν οι μάσκες.

Τώρα η ενέργειά μας αυτή είναι μια συμβολική κίνηση, καταθέσαμε ένα Ψήφισμα ότι θέλουμε καθαρή ατμόσφαιρα και να μην υπάρχει ρύπανση στην πόλη. Με ικανοποίηση στο πλαίσιο αυτό διαπιστώσαμε και από την ΑΓΕΤ, δεν ξέρω αν έχουν και οι φορείς το κάλεσμα αυτό, ότι για 30 Μαρτίου στα γραφεία της ΑΓΕΤ εδώ στο εργοστάσιο έχουν κληθεί 13 ή 14 φορείς, εκτός από την Δήμο Βόλου, να συζητήσουμε για το πρόβλημα που αναδείχθηκε. Η δημοτική αρχή το αγκάλιασε και θεωρώ μαζί με τους πολίτες θα προχωρήσουμε ενωμένοι για να δώσουμε μία λύση επιτέλους στην πόλη. Και ελπίζω και εύχομαι να μην μείνει στα λόγια, να προχωρήσει.

Τώρα το επόμενο βήμα από την δημοτική αρχή είναι στις 20 του μήνα μία πλήρη ενημέρωση του κόσμου και κατόπν να καταθέσουμε ένα ψήφισμα με τις θέσεις μας και στον αρμόδιο Υπουργό και περιμένουμε όλοι μαζί από τους βουλευτές του Νομού που το μόνο που κοιτάνε είναι πως θα παίρνουν τον μισθό τους, τη Νομαρχιακή των «συντρόφων» να πιέσουν για ένα δίκαιο αίτημα που έχει αυτή η πόλη μετά από τόσα χρόνια και όλοι μαζί να βγάλουμε ένα αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη. Πιστεύω ότι ξεκινώντας από το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο ειπώθηκαν αλήθειες, εκφράστηκαν ανησυχίες οι οποίες θα μας οδηγήσουν κάπου θετικά. Προς το παρόν κάναμε το πρώτο βήμα.

Ερώτηση: Αυτός ο συμβολικός αποκλεισμός είναι ένα μήνυμα από την εταιρεία να καθορίσει αναλόγως την στάση της στο θέμα της καύσης σκουπιδιών; Γιατί ήδη έχει πάρει περιβαλλοντική άδεια και ήδη καίει σκουπίδια;

Απάντηση: Ναι αυτό όμως δεν έχει να κάνει ούτε με τις οργανώσεις ή τους πολίτες και ούτε με την δημοτική αρχή. Εμείς δεν δίνουμε άδεια, ούτε έχουμε ελεγκτικό μηχανισμό. Εμείς από την πλευρά μας θα ασκήσουμε τέτοιες πιέσεις ώστε να ακουστούμε ότι εμείς εδώ στον Βόλο είμαστε αντίθετοι με την καύση σκουπιδιών. Τώρα σε ποιο επίπεδο η ΑΓΕΤ και η διοίκηση της θα ακούσει το αίτημα των πολιτών και του δήμου Βόλου και σε ποιο επίπεδο η κεντρική εξουσία και ο αρμόδιος υπουργός θα μπορέσει να τροποποιήσει το νόμο θα το δούμε πολύ σύντομα. Εμείς θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ζητάμε από ανιδιοτελείς φορείς και πολίτες να ακολουθήσουν από κοινού, δεν υπάρχει εδώ ούτε εγωισμός, ούτε ποιος είναι μπροστά. Σίγουρα η δημοτική αρχή θα πάει μπροστά και ακολουθούμε. Δεν παίρνει κάποιος το παράσημο. Σκοπός είναι να πετύχουμε το αίτημα μας που είναι δίκαιο να υλοποιηθεί. Αυτός είναι ο σκοπός και νομίζω αυτό θέλουμε.

 

Ανακοίνωση του Δήμου Βόλου

Η πρωτοβουλία της ΑΓΕΤ να προχωρήσει σε μια ευρεία ενημέρωση και διαβούλευση αποτελεί μια δικαίωση της προσπάθειας της Δημοτικής Αρχής να ανοίξει ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος για το μείζον θέμα της Δημόσιας Υγείας και της προστασίας του Περιβάλλοντος, χωρίς κραυγές και λαϊκισμούς και χωρίς σκοπιμότητες και ιδιοτέλειες.

Με ψυχραιμία και νηφαλιότητα καλούμαστε μέσα από μια συζήτηση, με επιχειρήματα και προτάσεις επαρκώς τεκμηριωμένες, να αναζητήσουμε τη βέλτιστη λύση, όπου βεβαίως θα κυριαρχούν τα θέματα προστασίας της υγείας των πολιτών και θα λαμβάνονται υπόψη και τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα μιας εταιρείας που για δεκαετίες τώρα συνεισέφερε και συνεισφέρει πολλά στην τοπική μας κοινωνία.

Λύσεις πάντα υπάρχουν, αρκεί να πρυτανεύει η καλή πίστη και η διάθεση συνεργασίας και συνεννόησης. Αυτό άλλωστε καταδείχθηκε περίτρανα στην πρόσφατη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου οι πολίτες συνειδητοποίησαν για πολλοστή φορά την αμεσότητα, την ειλικρίνεια και την ευθύτητα με την οποία αντιμετωπίζονται από την Δημοτική μας Αρχή.

Σε ευθεία αντίθεση με όλους αυτούς τους εκπροσώπους του σάπιου, παρωχημένου και καταδικασμένου στη λαϊκή συνείδηση κατεστημένου, που ακόμη και τώρα επιχειρεί να αποπροσανατολίσει και να εξαπατήσει τους πολίτες και έτσι να τους χειραγωγήσει, ικανοποιώντας τις ιδιοτελείς και εν πολλοίς αήθεις επιδιώξεις του.

Η απουσία τους, μάλιστα, από την συμβολική ενέργεια της σημερινής κατάληψης είναι απολύτως ενδεικτική της νοοτροπίας αλλά και των κινήτρων τους, που μόνο τα συμφέροντα της πόλης και των πολιτών δεν λαμβάνουν υπόψη.

Οι πολίτες καθημερινά βιώνουν την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να βρει και να δώσει λύσεις, είτε αφορά σε συλλογικά, είτε σε ατομικά τους, προβλήματα, και γνωρίζουν ότι το γραφείο του Δημάρχου και το σύνολο των συνεργατών του είναι πάντα πρόθυμοι να τους ακούσουν και να συνδράμουν, Αποτέλεσμα το 70% και πλέον των αιτημάτων να διεκπεραιώνονται γρήγορα και, κυρίως, με επιτυχία.

Έτσι συνεχίζουμε σε μικρά και μεγάλα ζητήματα της πόλης και των πολιτών, ευρισκόμενοι δίπλα τους και μοιραζόμενοι αγωνίες, ανησυχίες αλλά και προσδοκίες όνειρα και ελπίδες για το Βόλο μας. Μιλάμε πάντα με τα έργα μας, με ειλικρίνεια και αποδείξεις, χωρίς πολιτικές απατεωνιές κα τυχοδιωκτισμούς και η πραγματικότητα μας δικαιώνει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει