Ο ESM ενημερώνει τους επενδυτές για τα «καλά νέα» για την Ελλάδα

Στις αποφάσεις του Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματοςαναφέρεται, μεταξύ άλλων, το ενημερωτικό σημείωμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας προς τους επενδυτές, τονίζοντας ότι η χώρα αποκαθίσταται πλήρως ως εκδότης στην αγορά κρατικών ομολόγων.

Ο ESM ενημερώνει τους επενδυτές για τα «καλά νέα», ότι δηλαδή «η Ελλάδα πέρασε τις τελικές εξετάσεις» του τρίτου προγράμματος και «σύντομα θα μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της».

«Από το 2015, η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει πολλές μεταρρυθμίσεις, επέστρεψε στην οικονομική ανάπτυξη και έχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της. Τώρα η χώρα θα ακολουθήσει τον δρόμο της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Κύπρου, θα γίνει μια ακόμα ιστορία επιτυχίας του ESM» σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, αναφέρεται ότι «για να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα θα τύχει περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, με τη μορφή παράτασης των προθεσμιών λήξης των δανείων του EFSF, αναβολών επιτοκίων και μερικά ακόμα βήματα».

Συνεχίζοντας, ο ESM επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα λάβει επίσης μια τελική δόση ύψους 15 δισ. ευρώ, τα οποία θα προστεθούν στο ταμειακό απόθεμα της χώρας για να καλύψουν τις ανάγκες χρηματοδότησής της μέχρι το έτος 2020.

«Η χώρα έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές, αλλά αυτά τα επιπλέον χρήματα θα καθησυχάσουν τους επενδυτές, καθώς η Ελλάδα αποκαθίσταται πλήρως ως εκδότης στην αγορά κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης» τονίζει το σημείωμα του ESM προς τους επενδυτές, σύμφωνα με ο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, και καταλήγει, υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε βιώσιμη βάση».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει