Ο βουλευτής Στεργίου φέρνει στη βουλή το θέμα της δυσοσμίας καμένου πλαστικού στο Βόλο

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών

Θέμα: Να εντοπισθεί η πηγή εκπομπής και να καταπολεμηθεί άμεσα η δυσοσμία καμένου πλαστικού στο Βόλο.

Απόλυτα δικαιολογημένη είναι η μεγάλη ανησυχία και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου και της Δημοτικής Ενότητας Αγριάς για τη δυσοσμία από καμένο πλαστικό, που επικρατεί κατά διαστήματα και ειδικά τις πρωινές ώρες, αναφέρεται στην ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ, που κατέθεσε από κοινού με τον συνάδελφό του Λαμπρούλη και η οποία συνεχίζεται ως εξής:

“Τις ανησυχίες αυτές των κατοίκων ενίσχυσαν οι δηλώσεις της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, αλλά και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, που θέλοντας να αποποιηθούν τις πολιτικές ευθύνες τους, είπαν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν από πού προέρχεται η δυσοσμία, επειδή δεν έχουν το απαραίτητο ελεγκτικό προσωπικό, αφήνοντας τους Βολιώτες εκτεθειμένους στους κινδύνους της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Όπως έχουμε επισημάνει και με άλλες πολιτικές μας παρεμβάσεις ο Βόλος είναι μια πόλη με μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση. H κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση έχουν τεράστιες ευθύνες. Ακολουθούν και νομοθετούν κατά γράμμα τις οδηγίες της Ε.Ε., για τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, θέτουν αμφισβητούμενα περιβαλλοντικά όρια στις τιμές των ρύπων, εφαρμόζουν τη βασική αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», που επιτρέπει στους επιχειρηματίες να ρυπαίνουν το περιβάλλον κερδοσκοπώντας στα χρηματιστήρια ρύπων, απελευθερώνουν την παραγωγή της ενέργειας δίνοντας τη δυνατότητα στα μονοπώλια να καίνε ακόμα και σκουπίδια για την εκτόξευση των κερδών τους στα ύψη. Αυτή η πολιτική είναι που μετατρέπει την ατμόσφαιρα του Βόλου σε φονικό θάλαμο αερίων!

Αυτό αποδείχθηκε και από τις απαντήσεις και τη στάση της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της δημοτικής αρχής Βόλου και της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας, σε σχετικές ερωτήσεις του κόμματός μας για το ζήτημα της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ του ομίλου LAFARGE – HOLCIM για την παραγωγή τσιμέντου.

Αποτελεί υποκρισία και εμπαιγμό απέναντι στις λαϊκές οικογένειες του Βόλου ο ισχυρισμός ότι δήθεν δεν υπάρχει πρόβλημα όταν ακριβώς δίπλα στα σπίτια τους εγκρίθηκαν να καίγονται μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών με υψηλή περιεκτικότητα σε πλαστικά. Σημειώνεται ότι οι ποσότητες αποβλήτων, που αδειοδοτούνται για καύση στους σχετικούς πίνακες της ΑΕΠΟ, είναι ίσες με το 1/6 αυτών που καίγονται σε όλη την Ευρώπη! Είναι εγκληματική η επιχείρηση συγκάλυψης του προβλήματος από κυβέρνηση και περιφερειακή διοίκηση όταν ισχυρίζονται ότι θα αντιμετωπίσουν τη ρύπανση με συνεχείς ελέγχους.

Και αυτό, τη στιγμή που μόνο από την ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στο Βόλο, για την «επίτευξη οικονομιών κλίμακας» και τη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς» της, μία και μόνο από τις 3 τσιμεντοκάμινους (η ΠΚ1, η μόνη που λειτουργεί το τελευταίο διάστημα) βομβαρδίζει την ευρύτερη περιοχή, με 27.000.000 m3 επικίνδυνων απαερίων ημερησίως – 18.340.000 m3 σε ξηρή βάση – (βλ. μετρήσεις «Δημόκριτου» 23, 24 και 25/5/18) με διοξίνες και φουράνια, βαρέα μέταλλα και σωρεία άλλων ρύπων, μεταξύ των οποίων και οξείδια του αζώτου.
Σημειώνουμε εδώ την υψηλή επικινδυνότητα ιδιαίτερα των οξειδίων του αζώτου (ΝΟΧ) λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων τους στην τεράστια μάζα των εκπεμπόμενων στην ατμόσφαιρα απαερίων, που προσεγγίζουν το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο (500gr/m3) και ενίοτε το υπερβαίνουν σύμφωνα με τις δημοσιευόμενες καταγραφές της ίδιας της εταιρείας. Επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του ΟΗΕ εκτιμάται ότι στην Ελλάδα, το 2014, «έχασαν πρόωρα τη ζωή τους …., 1.680 λόγω NOx».

Κατόπιν των ανωτέρω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για να συγκροτηθούν άμεσα κλιμάκια περιβαλλοντικού ελέγχου, που θα ερευνήσουν από ποια βιομηχανική δραστηριότητα προέρχεται η δυσοσμία καμένου πλαστικού;
Τι θα κάνει για να προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο επιστημονικό προσωπικό για τη στελέχωση των υπηρεσιών περιβαλλοντικών ελέγχων, καθώς επίσης και για την προμήθεια των απαραίτητων μέσων και υποδομών για τη διενέργεια των αναγκαίων ελέγχων για την προστασία των κατοίκων του Βόλου;
Τι θα κάνει:
– για να τροποποιηθούν άμεσα οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, ώστε να σταματήσει η καύση RDF/SRF από την ΑΓΕΤ και η προγραμματισμένη παραγωγή του από το Δήμο Βόλου, όπως απαίτησε ο λαός του Βόλου στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν σωματεία και φορείς το ΜΑΗ του ’18 ενάντια στην καύση;
– Για να μειωθεί δραστικά η υψηλή περιεκτικότητα των ΝΟΧ στα απαέρια, που ανέρχεται κατά μ.ό. στο 95% του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου (!) και μάλιστα σε συνθήκες «κανονικής λειτουργίας» της μονάδας”.

Οι βουλευτές

Κώστας Στεργίου
Γιώργος Λαμπρούλης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει