Ο βουλευτής Μεϊκόπουλος ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση στο Π.Θ.

Στα Εγκαίνια της Έκθεσης «Ο ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ 1974-1990»

Ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκο Βούτση, την Τετάρτη, στα εγκαίνια της Έκθεσης «Ο Φεμινισμός στα χρόνια της Μεταπολίτευσης 1974-1990» που τελέστηκαν στον εκθεσιακό χώρο του κτιρίου Τσικρίκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η οποία συνεχίζεται ως εξής:

«Η Έκθεση παρουσιάστηκε αρχικά στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2017, και μετά στη Θεσσαλονίκη. Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μετέφερε στη συνέχεια την έκθεση στο Βόλο έως τις 14/12/2018. Η έκθεση αυτή έχει ενταχθεί στον κύκλο εκδηλώσεων του πανεπιστημίου με τον τίτλο «Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 30 Χρόνια Δημιουργίας».

Ο κ. Μεϊκόπουλος, κατά την έναρξη της ομιλίας του αναφέρθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση για τις θετικές εμπειρίες που αποκόμισε από τις καθηγήτριες αλλά και τους καθηγητές που είχε κατά την διάρκεια του μεταπτυχιακού που έκανε στο ΠΘ στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας οι οποίοι ήταν παρόντες και παρούσες στην εκδήλωση και συνεχάρη το Ίδρυμα της Βουλής και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθώς παρόμοιες διοργανώσεις αναβαθμίζουν πολιτιστικά τον τόπο μας και δίνουν την ευκαιρία επαφής με τις ιστορικές εξελίξεις των κοινωνικών κεκτημένων και δικαιωμάτων.

Στη συνέχεια στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι «στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, η αστικοποίηση, η διεύρυνση της γυναικείας εκπαίδευσης και η πολιτικοποίηση μεγάλου τμήματος των γυναικών κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, συνέβαλαν στη ραγδαία άνθιση του φεμινιστικού κινήματος. Έτσι αρχικά, με το νέο Σύνταγμα που ψηφίστηκε τότε, κατοχυρωνόταν η ισότητα των δύο φύλων και στο πλαίσιο αυτό, από το 1983 ψηφίστηκαν οι νόμοι για τον εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Νόμου, που εξάλειψε κάθε μορφή ιεραρχίας στον οικογενειακό χώρο, και κατάργησε αναχρονιστικούς θεσμούς».

Αναγνώρισε ότι ακόμα και σήμερα δεν έχουμε πλήρη αποκατάσταση της ισότητας, ενώ η οικονομική και κοινωνική κρίση των τελευταίων ετών έχει συμβάλει, δυστυχώς, στο φαινόμενο της καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των γυναικών στον κοινωνικό και εργασιακό χώρο. Όπως τόνισε, η Κυβέρνηση αναγνωρίζοντας αυτό το γεγονός προέβη σε σειρά ενεργειών αναφέροντας ενδεικτικά, την ψήφιση του Ν.4531 τον Απρίλιο του 2018 για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, το μέτρο των επιδοτούμενων θέσεων (voucher) σε παιδικούς σταθμούς, και την εντατικοποίηση των ελέγχων που πραγματοποιεί ο ΣΕΠΕ, για την τήρηση των κανόνων εργασιακής ισότητας.

Επεσήμανε μάλιστα ότι το ελληνικό φεμινιστικό κίνημα ήταν πάντα παρόν από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα στη διαμόρφωση των αρχών της ελληνικής κοινωνίας, ενώ κλείνοντας ανέφερε ότι «είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός πως έχουν ξεπεραστεί σε πολλούς τομείς αρκετές μορφές διακρίσεων, ωστόσο, όλοι μας και ο καθένας από τη θέση του χρειάζεται να συνεισφέρουμε, ώστε να επιτευχθεί η ολοκληρωτική ισότητα. Γιατί η εξασφάλιση της θέσης της σύγχρονης γυναίκας στην ελληνική κοινωνία, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όλων μας!»».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει