Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Οι συναλλαγές κινούνται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα,οι επενδυτές αμήχανοι μπροστά στις εξελίξεις

Ανοδικές τάσεις επικρατούν σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τα κέρδη ωστόσο να είναι εξαιρετικά περιορισμένα και τον όγκο των συναλλαγών να κινείται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Οι επενδυτές ουσιαστικά τηρούν στάση αναμονής. Δεν είναι τόσο η θερινή ραστώνη, που επηρεάζει όσο οι συνεχείς εντάσεις στο εμπορικό και γεωπολιτικό πεδίο. Όλοι περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί ο σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος, πώς θα απαντήσει η Τεχεράνη στις αμερικανικές κυρώσεις, τι θα γίνει με τις σχέσεις ΗΠΑ- Ρωσίας- Τουρκίας.

Υπό τις συνθήκες αυτές οι επενδυτές αποφεύγουν τις μεγάλες κινήσεις. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 Europe παρουσιάζει άνοδο μόλις 0,14% λίγο πριν από τις 14:00 ώρα Ελλάδος. Άνοδο 0,2% παρουσιάζουν FTSE 100 στο Λονδίνο, ενώ στο +0,3% είναι ο DAX στη Φραγκφούρτη. Οριακή η μεταβολή για τον FTSE MIB στο Μιλάνο, με τους επενδυτές να προσπαθούν να ζυγίσουν τις επόμενες κινήσεις της ιταλικής κυβέρνησης μετά και τηνπροειδοποίηση Ντι Μάιο ότι οι κανόνες της Ε.Ε. δεν θα σταθούν εμπόδιο στα σχέδια της Ρώμης.

Υποτονικό είναι για ακόμη μία σηυνεδρίαση το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει πτώση μόλις 0,15% στις 750,6 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να είναι χαμηλότερα των 5 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,25%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,21%.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει ο κλάδος υπηρεσιών κοινωφελίας (+0,65%) και της Υγείας (+0,62%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσιάζει εκείνος των προσωπικών προϊόντων (-0,85%).