Ομιλία του Χρήστου Μπουκώρου στη Βουλή για τα αναδρομικά των ενστόλων και των σωμάτων ασφαλείας

Σκληρή κριτική για τη μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή τους

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Στην ολομέλεια της Βουλής μίλησε την Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2018, ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, με  αφορμή την τροπολογία για τα αναδρομικά των ενστόλων και των σωμάτων ασφαλείας. Ο βουλευτής Μαγνησίας κατηγόρησε, ευθέως, την κυβέρνηση ότι, κινούμενη καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους, έρχεται τώρα να καταβάλει τα αναδρομικά που όφειλε να έχει αποδώσει από το 2015, σύμφωνα μάλιστα με τις δικαστικές αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.

Στην ομιλία του ο Χρήστος Μπουκώρος ανέφερε τα εξής: «Αναρωτιέμαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν έχει κάποιο νόημα να μιλάμε σήμερα, γιατί αυτό που αντιληφθήκαμε ήταν η πανηγυρική έναρξη του προεκλογικού αγώνα από τον κ. Πρωθυπουργό. Ήρθε εδώ, για να πείσει το σώμα και δια του κοινοβουλίου και τον ελληνικό λαό, ότι εκείνος είναι ο αντιμνημονιακός και όλοι οι υπόλοιποι οι μνημονιακοί.

Είναι μνημονιακή, δηλαδή, η Νέα Δημοκρατία που εφάρμοσε δυόμιση χρόνια μνημόνιο και δεν είναι μνημονιακός ο κ. Τσίπρας που εφαρμόζει μνημόνιο τέσσερα  χρόνια. Είναι κακή η Νέα Δημοκρατία, που ψήφισε την επιστροφή του 50% στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας το 2014 και το ψηφίζει και σήμερα. Δηλαδή, η Νέα Δημοκρατία  έχει υπερψηφίσει το 100% της επιστροφής των αναδρομικών και είναι καλή η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας που το 2014 μιλούσαν για προεκλογικά δώρα και αηδίες. Σημερινοί υπουργοί της κυβέρνησης που καταψήφιζαν τότε, ψηφίζουν τώρα μόνο το 50%.

Έκαναν περικοπές οι προηγούμενες κυβερνήσεις στις συντάξεις και στους μισθούς και ο κ. Τσίπρας δεν έκανε περικοπές, λες και προχώρησε στην κατάργηση των προηγούμενων περικοπών. Ήρθε απλά, επί τέσσερα χρόνια, εφάρμοσε όλες τις μειώσεις που είχαν ψηφίσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις- όλες μέχρι κεραίας- και πρόσθεσε και τις δικές του μειώσεις. Πού είναι το ΕΚΑΣ; Πού είναι οι εισφορές υπέρ υγείας; Πού είναι η απόλυτη ταπείνωση των επικουρικών συντάξεων; Δεν είναι έργα και ημέρες της σημερινής κυβέρνησης; Αφαιρέσατε τις προηγούμενες κακές περικοπές και φέρατε τις δικές σας ηπιότερες, ή προσθέσατε πάνω στις προηγούμενες περικοπές και τις δικές σας, δημιουργώντας, σωρευτικά, ένα δυσβάσταχτο άθροισμα για τον Ελληνικό λαό; Από πού είστε καλύτεροι; Από πού προκύπτει αυτό;

Έρχεστε σήμερα να δώσετε αυτά που επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας και ακούμε το πρωτοφανές από τον πρωθυπουργό, ότι καμία κυβέρνηση δεν έχει νομική υποχρέωση να εφαρμόσει αυτές τις αποφάσεις. Είναι ηθική λέει η υποχρέωσή μας. Κατά αρχήν αυτό το επιχείρημα είναι ίδιας βαρύτητας με το επιχείρημα περί ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς. Κατά δεύτερον, αν δεν έχει καμία κυβέρνηση νομική υποχρέωση να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ και των ανωτάτων δικαστηρίων, ποια είναι η έννοια της δικαιοσύνης;

Από μια δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις δεν εφαρμόζονται, ποια είναι η έννοια της ύπαρξής της; Δυστυχώς, όμως έρχεται η άποψη του κ. Πρωθυπουργού, ως συνέχεια μιας άλλης τοποθέτησής του, που έκανε λόγο για τη δικαιοσύνη, ως θεσμικό εμπόδιο.

Εμείς, η Νέα Δημοκρατία, υπερψηφίζουμε την τροπολογία, αλλά δεν μπορούμε να βλέπουμε τον «ουλαμό» των υπουργών σήμερα στο κοινοβούλιο, να μας λέει πόσο λατρεύει τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας. Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν, ή ο κύριος Καμμένος σας έχει πείσει όλους και έχετε γίνει φίλοι της παραλλαγής και των πηλικίων ή  απλά για μια ακόμη φορά αντιμετωπίζετε και αυτή την κοινωνική και επαγγελματική τάξη, με τρόπο ψυχρό και ξεδιάντροπο, ως εκλογική ύλη. Μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι συμβαίνει το δεύτερο.

Από πού όμως, κυρίες και κύριοι της πλειοψηφίας δίνετε αυτά που επιδικάστηκαν στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας; Τα δίνετε από το υγειές πλεόνασμα μιας αναπτυξιακής διαδικασίας που έχει εισέλθει η χώρα; Ή τα δίνετε από την υπερφορολόγηση μέχρι εξαφανίσεως της μεσαίας τάξης και των ελεύθερων επαγγελματιών; Από τους μισθούς των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα που κάθε χρόνο επί των ημερών σας ταπεινώνονται; Από τους μισθούς «της γενιάς των τρείς και εξήντα», των 360 ευρώ, που εσείς καθιερώσατε; Από τα δύο εκατομμύρια κατασχέσεις λογαριασμών Ελλήνων πολιτών, ακόμα και αναξιοπαθούντων; Από εκεί τα δίνετε κύριοι. Και δεν πρέπει να είστε υπερήφανοι για αυτό.

Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, εφάρμοσε το 50% της επιστροφής το 2014 και ψηφίζει και σήμερα και το υπόλοιπο 50%. Εσείς, στενόκαρδα, πέρα από κάθε λογική, καθυστερήσατε να καταβάλλετε αυτά τα χρήματα. Μήπως κ. υπουργέ θα τα επιστρέψετε με τόκο; Χρήματα που έπρεπε, ήδη, να έχετε δώσει από το 2015 και το 2016; Όχι βέβαια. Αλλά δεν κάνετε τίποτα άλλο, από το να προσπαθείτε να διασωθείτε πολιτικά και να ρίξετε και ένα σωσίβιο στον κυβερνητικό σας εταίρο.

Εφόσον, λοιπόν, σήμερα, ο  πρωθυπουργός, ουσιαστικά, κήρυξε επισήμως την έναρξη του προεκλογικού αγώνα και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι μίλησαν καμιά εικοσαριά υπουργοί και μόνο δύο βουλευτές της πλειοψηφίας ήρθαν να υπερασπιστούν αυτή την τροπολογία, θα πάμε λοιπόν σε εκλογές.  Νωρίτερα ή αργότερα δεν έχει πλέον σημασία, γιατί μέρα που περνάει δεν ξαναπερνάει. Και εκεί πραγματικά, ενώ σε αυτή την αίθουσα προσπαθείτε να καταργήσετε ή να υπερπηδήσετε θεσμικές λειτουργίες, αλλά κυρίως να καταργήσετε την ίδια τη λογική, εκεί λοιπόν, ενώπιον του ελληνικού λαού, μπροστά στην κάλπη θα αντιληφθείτε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και σκέπτεται και δρα λογικά και θα σας δώσει ηχηρή απάντηση στις εκλογές που έρχονται».

Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε ένα νέο άνθρωπο, τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, από το χωριό Βουλιαράτες της Δρόπολης, ο οποίος χάθηκε άδικα με ευθύνη των αρχών της γειτονικής χώρας και του οποίου η κηδεία τελέσθηκε, την Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2018. Ο Χρήστος Μπουκώρος, κάλεσε όλους να είναι προσεκτικότεροι στις αναφορές τους, διότι δεν πρέπει να αποσιωπάται η ύπαρξη της ελληνικής μειονότητας που υπάρχει εκεί, διότι «πρόκειται για ελληνική μειονότητα, νομικά κατοχυρωμένη μέσα από διεθνείς συνθήκες και προβλεπόμενη μέσα από το σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Εξάλλου, τέτοια δυσάρεστα γεγονότα δεν βοηθούν ούτε την ειρήνη στην περιοχή, ούτε τις παραγωγικές σχέσεις μεταξύ των γειτονικών χωρών».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει