Οργή Β. Κορέας για το μοντέλο «α λα Λιβύη» που προτείνουν οι ΗΠΑ για τα πυρηνικά

Αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να μιλούν για μια «α λα Λιβύη» αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας θα είναι σαφής η τύχη που θα έχει η προγραμματισμένη για τις 12 Ιουνίου σύνοδος κορυφής μεταξύ του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποίησε η Πιονγιάνγκ δια στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών Κιμ Κιέ Γκουάν.

«Αν οι ΗΠΑ προσπαθούν να μας βάλουν στη γωνία αναγκάζοντάς μας να εγκαταλείψουμε μονομερώς το πυρηνικό μας οπλοστάσιο, εμείς δεν θα συνεχίσουμε να ενδιαφερόμαστε για έναν τέτοιο διάλογο και δεν μπορούμε παρά να επανεξετάσουμε το αν θα προσέλθουμε στην σύνοδο κορυφής Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας – ΗΠΑ», δήλωσε ο Κιμ Κιέ Γκουάν, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA.

«Εμείς έχουμε ήδη εκφράσει την πρόθεσή μας για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και έχουμε καταστήσει σαφές σε διάφορες ευκαιρίες ότι προϋπόθεση για την αποπυρηνικοποίηση είναι να σταματήσει η εχθρική πολιτική κατά της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας και οι πυρηνικές απειλές και ο εκβιασμός των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Ο Κιμ Κιέ Γκουάν επέκρινε στη συνέχεια ευθέως τα σχόλια που έκανε ο σύμβουλος του προέδρου Τραμπ για θέματα Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον, ο οποίος πρότεινε πρόσφατα ένα «α λά Λιβύη» μοντέλο, βάσει του οποίου η Βόρεια Κορέα θα παραδώσει γρήγορα το πυρηνικό της οπλοστάσιο στις ΗΠΑ ή άλλες χώρες. «Δεν κρύβουμε τα αισθήματα αποστροφής που τρέφουμε γι’ αυτόν», σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Β. Κορέας αναφερόμενος στον κ. Μπόλτον.

«Ο κόσμος ξέρει πολύ καλά ότι η χώρα μας δεν είναι ούτε Λιβύη ούτε Ιράκ, οι οποίες είχαν μια τραγική μοίρα», σημείωσε ο Κιμ Κιέ Γκουάν. «Είναι απολύτως γελοίο να τολμάει κανείς να συγκρίνει τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας, μια πυρηνική δύναμη, με τη Λιβύη, η οποία βρισκόταν μόλις στο αρχικό στάδιο της πυρηνικής εξέλιξης», υπογράμμισε.

Αυτό το μοντέλο, επισημαίνει εξάλλου το BBC, προκαλεί ανησυχία στην Πιονγιάνγκ, η οποία είδε τον συνταγματάρχη Καντάφι της Λιβύης να εγκαταλείπει το πυρηνικό του πρόγραμμα για να καταλήξει να σκοτωθεί λίγα χρόνια αργότερα από αντάρτες που υποστηρίζονταν από τη Δύση.

Εξάλλου η Βόρεια Κορέα έχει και στο παρελθόν υπονοήσει, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, ότι η Λιβύη μπορεί να είχε γλιτώσει τη δυτική στρατιωτική επέμβαση, αν είχε διατηρήσει το πρόγραμμά της πυρηνικών όπλων.

Η δήλωση του κ. Μπόλτον «δεν δείχνει την πρόθεση να αντιμετωπιστεί το θέμα αυτό μέσω του διαλόγου», προσθέτει εξάλλου ο Βορειοκορεάτης υφυπουργός Εξωτερικών στη δήλωση που έκανε.

«Αυτό αποτελεί ουσιαστικά μια εκδήλωση τρομερά κακόβουλων κινήσεων για να επιβληθεί στο αξιοπρεπές κράτος μας η μοίρα της Λιβύης ή του Ιράκ που κατέρρευσαν λόγω της παράδοσης ολόκληρων των χωρών τους στις μεγάλες δυνάμεις», επισήμανε ο Κιμ Κιέ Γκουάν.

Αν ο Ντ. Τραμπ, προειδοποίησε τέλος ο Βορειοκορεάτης υφυπουργός Εξωτερικών, «ακολουθήσει τα βήματα των προκατόχων του (…) θα μείνει στη μνήμη ως περισσότερο τραγικός και αποτυχημένος πρόεδρος από τους προκατόχους του, κάτι που απέχει πολύ από την αρχική του φιλοδοξία να έχει μια άνευ προηγουμένου επιτυχία».