Π. Καμμένος: Δεν υπάρχει συμφωνία για γαλλικές φρεγάτες, διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ για τα F-16

Μια νέα διάσταση στο θέμα των δύο γαλλικών φρεγατών έδωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Ο υπουργός δεν αναφέρθηκε σε μίσθωση, αλλά υποστήριξε πως αυτό που έχει συζητηθεί σε ανώτατο επίπεδο με τη Γαλλία είναι η δυνατότητα κατασκευής φρεγατών στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο κ. Καμμένος, παρουσία του Φ. Κουβέλη, ο οποίος είχε μιλήσει για ελληνογαλλική συμφωνία με στόχο την απόκτηση δύο γαλλικών φρεγατών που θα έπλεαν στο Αιγαίο μέχρι το καλοκαίρι, ανέφερε ότι «σε επίπεδο συνομιλίας Μακρόν-Τσίπρα εξετάστηκε η πιθανότητα ποσό από τα χρήματα που οφείλουν οι ευρωπαϊκές χώρες από τη διαφορά των ομολόγων 8 δισ. που πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να υπάρξει συνέργεια για κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα. Αυτή ήταν και η μόνη συνομιλία που έγινε για τις φρεγάτες».

«Ο πρόεδρος Μακρόν φάνηκε θετικός σε αυτό το πρόγραμμα και γενικότερα θετικός για την ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων», σημείωσε.

Επίσης αναφέρθηκε σε ένα παλιό πρόγραμμα από την εποχή του Ευ. Μεϊμαράκη το οποίο δεν είχε προχωρήσει λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Στο θέμα της αναβάθμισης των F-16 από τις ΗΠΑ υποστήριξε ότι «το πρόγραμμα των μαχητικών έχει την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης και της Βουλής, όμως δεν μπορεί η κυβέρνηση να καταβάλει τα ποσά με βάση τις απαιτήσεις των δανειστών για τα πλεονάσματα. Η διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ γίνεται σε αυτό το επίπεδο για τα ποσά ανά έτος πριν και μετά το 2021, οπότε και υπάρχει η δέσμευση της Ελλάδας έναντι των δανειστών» επεσήμανε.
«Τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν περνούν από μυστικές και συνοπτικές διαδικασίες αλλά μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες της Βουλής και του ΚΥΣΕΑ» ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει