Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Παντζάρι το θαυματουργό

Ο χυμός παντζαριού αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και σύμφωνα μεευρήματα των επιστημόνων μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της εξέλιξης της άνοιας.

Ερευνητές του πανεπιστημίου των ΗΠΑ Wake Forest εξέτασαν τη δράση των νιτικών που εντόπισαν στο συγκεκριμένο λαχανικό. Ο επικεφαλής της ομάδας επιστημόνων, καθηγητής Daniel Kim-Shapiro, τόνισε ότι «υπάρχουν περιοχές στον εγκέφαλο που δεν αιματώνονται καλά καθώς μεγαλώνουμε και αυτό πιστεύεται ότι συνδέεται με την άνοια».

Λαχανικά όπως το παντζάρι, το σέλινο, το λάχανο έχουν υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών αλάτων, συστατικά που εντοπίζονται και σε άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το μαρούλι. Όταν κάποιος καταναλώνει τρόφιμα με υψηλή συγκέντρωση νιτρικών, τα «καλά» βακτηρίδια που βρίσκονται στη στοματική κοιλότητα τα μετατρέπουν σε νιτρώδη, τα οποία αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό, αυξάνοντας παράλληλα την ποσότητα οξυγόνου μέσα στις αρτηρίες, με αποτέλεσμα αυτό να φτάνει και σε περιοχές που δεν οξυγονωνόταν αρκετά μέχρι τότε.

Το πρωτοποριακό αυτής της μελέτης ήταν ότι απέδειξε πως αυξήθηκε και η ροή αίματος στον εγκέφαλο γεγονός που αποδεικνύεται εξαιρετικά ελπιδοφόρο για ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που υποφέρουν από άνοια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Daily Mail» στα πειράματα που έγινα, οι ηλικιωμένοι ανταποκρίθηκαν πολύ καλύτερα στις ασκήσεις που κλήθηκαν να κάνουν κάνουν μετά την κατανάλωση του συγκεκριμένου χυμού. Η ένταση μάλιστα της προσπάθειάς τους μειώθηκε κατά ένα πολύ σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 12%.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει