Παπαδημούλης: Ανάσα ρευστότητας το συνθετικό ομόλογο

«Ανάσα ρευστότητας στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης» χαρακτηρίζει ο Δημήτρης Παπαδημούλης την πιθανή έκδοση συνθετικού ομολόγου σε επίπεδο Ευρωζώνης.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος δηλώσεις του επικεφαλής της Ιρλανδικής Κεντρικής Τράπεζας και μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, ζητά από την Κομισιόν πληροφορίες σχετικά με την εν λόγω συζήτηση στο εσωτερικό της, αλλά και πιθανές αλλαγές που απαιτούνται στο ρυθμιστικό πλαίσιο και θα επέτρεπαν την υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου.

Ο κ. Παπαδημούλης κατέθεσε μάλιστα ερώτηση στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι αναφορικά με προτάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και οι οποίες κάνουν λόγο για πιθανή έκδοση συνθετικού ομολόγου σε επίπεδο Ευρωζώνης. Σε αυτήν επισημαίνει ότι ένα συνθετικό ομόλογο, το οποίο θα ήταν καλυμμένο με τον ίδιο επαρκή τρόπο σε όλη την Ευρωζώνη, θα επιμέριζε και θα μείωνε το ρίσκο σε περίπτωση συστημικής κρίσης, άλλα και θα ωφελούσε χώρες, όπως η Ελλάδα, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη την πρόσβαση σε ρευστότητα.