Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Παπαδημούλης: Περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως χάνουν τα κράτη της Ε.Ε. από την απάτη του ΦΠΑ

Περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ χάνουν ετησίως τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη φορολογική απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι το κόστος αυτό έρχεται εις βάρος των κρατικών προϋπολογισμών, του κοινωνικού κράτους και των εντίμων και συνεπών φορολογουμένων.

Tα στοιχεία παρουστιάστηκαν σε συζήτηση, που αφορούσε την Έκθεση Εναρμόνισης και Απλούστευσης των Κανόνων στο σύστημα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και την καθιέρωση Οριστικού Συστήματος Φορολόγησης των συναλλαγών μεταξύ των κρατών μελών.

Στην ομιλία του ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε: «Ο στόχος που φιλοδοξούμε να αντιμετωπίσουμε, είναι πολύ σημαντικός και αυτό φαίνεται από το μέγεθος της φορολογικής απάτης στον τομέα του ΦΠΑ: Περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό είναι τεράστιο. Και προσδιορίζει και το μέγεθος της πρόκλησης». Πρόσθεσε δε πως «είναι ένα θέμα που το συζητούμε 25 χρόνια τώρα και τα βήματα που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, δεν είναι αρκετά. Πρέπει να κάνουμε ταχύτερα και αποτελεσματικότερα βήματα. Ο στόχος είναι να περιοριστεί κατά 80% έστω, το μέγεθος αυτής της φορολογικής απάτης¬.

Όπως είπε έχει ιδιαίτερη σημασία, μαζί με τους αυστηρούς εποπτικούς μηχανισμούς και τις πιο απλές, καθαρές, διαδικασίες, να υπάρχουν και πολύ αυστηρές ποινές για τους παραβάτες, «γι’ αυτούς που παραβιάζουν το νόμο και εξαπατούν, σε βάρος των δημοσίων εσόδων και της κοινωνίας».

Ο κ. Παπαδημούλης πρότεινε, επίσης, να ενισχυθεί η προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, των whistleblowers, οι οποίοι καταγγέλλουν διασυνοριακές απάτες σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει