Παππάς στο CNN: Οι ΗΠΑ καθίστανται οικονομικός παράγοντας στην Ελλάδα

Συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CNN παραχώρησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ουάσιγκτον.

Ερωτηθείς για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Παππάς απάντησε: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup θα διασφαλίσουν την επιστροφή στις αγορές τον Αύγουστο του επόμενου έτους, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα».

Υπογραμμίζοντας τα θετικά οικονομικά στοιχεία, όπως η αύξηση του ΑΕΠ, η αύξηση της απασχόλησης, η αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων, ο Έλληνας υπουργός εκτίμησε ότι η χώρα θα αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, γεγονός που «θα ομαλοποιήσει την ικανότητά μας να εξυπηρετούμε τα χρέη μας» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει η Ελλάδα να σταματήσει τη «διαρροή εγκεφάλων», αλλά και να προσελκύσει αυτούς τους ανθρώπους πίσω στη χώρα, ο κ. Παππάς ανέφερε: «Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνουμε, και το κάναμε αμέσως, ήταν να διασφαλίσουμε ότι οι πόροι από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία οργανώνονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να ωφεληθούν οι νεοφυείς εταιρείες, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να επιστρέψουν στη χώρα, να ξεκινήσουν την επιχείρησή τους και να βγάλουν τα προς το ζην, αντί να πάνε στο εξωτερικό».

Πάντως, όπως πρόσθεσε, το 2015 η ανεργία ήταν στο 27% και τώρα βρίσκεται μόλις πάνω από το 21%. Μάλιστα, έκανε λόγο για τις σχεδόν 350.000 θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί, στέλνοντας μήνυμα στους νέους που εργάζονται εκτός χώρας να επιστρέψουν.

Με αφορμή το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα στην επόμενη ΔΕΘ, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ρωτήθηκε για τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μία πολύ ουσιαστική παρουσία αμερικανικών εταιρειών σε σχεδόν δώδεκα μήνες. Πέραν τούτου, είναι γεγονός ότι ήδη πολλές αμερικανικές εταιρείες αποφάσισαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, σε ασφαλιστικές δραστηριότητες, στην αγορά ακινήτων και σε διάφορους άλλους τομείς. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, ότι εκτός από παράγοντας στον χώρο της ασφάλειας στην περιοχή, οι ΗΠΑ καθίστανται και οικονομικός παράγοντας στη χώρα» απάντησε.

Συνάντηση Ν. Παππά με τον υφυπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ: Το επενδυτικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ, αναβαθμίζει τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών

Με τον υφυπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Ίσραελ Χερνάντεζ (Israel Hernandez) συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ουάσιγκτον.

Κατά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, οι δύο πλευρές τόνισαν το ιδιαίτερα καλό σημείο στο οποίο βρίσκονται οι ελληνοαμερικανές σχέσεις, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Ειδικότερα, ο κ. Παππάς επισήμανε τη φετινή επίδοση-ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού, τις σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις που υλοποιούνται στη χώρα μας, όπως αυτή στην Εθνική Ασφαλιστική, αλλά και το επενδυτικό ενδιαφέρον για τομείς όπως τα ναυπηγεία, το real estate, η ενέργεια, οι οπτικές ίνες κ.ά.

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή του, στο στρατηγικό πρότζεκτ του υπουργείου «NGA Plan», για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών που θα καλύψει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, με την αξιοποίηση δημόσιας και κοινοτικής χρηματοδότησης ύψους 500 εκατ. ευρώ και, μέσω αυτής, τη μόχλευση ακόμη σημαντικότερων κονδυλίων του ιδιωτικού τομέα.

Επίσης, ο κ. Παππάς επισήμανε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον που σημειώνεται, ειδικά στους τομείς των υποδομών, αναβαθμίζει τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και σημείωσε πως «είναι, πλέον, σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει νοικοκυρέψει την οικονομία της χώρας, φέρνει αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, τις μεταρρυθμίσεις κ.λπ., γεγονότα που αναγνωρίζονται ευρύτατα εκτός των ελληνικών συνόρων».

Στη συνάντηση του Νίκου Παππά με τον υφυπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ συμμετείχαν ο Έλληνας πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, Χάρης Λαλάκος και ο σύμβουλος του υπουργού, Γιώργος Χριστοφορίδης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει