Παρέμβαση Μεϊκόπουλου: Να σταθούμε δίπλα στις Πρυτανικές Αρχές… πάνω στη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Ο Βόλος, με όλες τις θεσμικές και κοινωνικές του εκφράσεις, οφείλει να βρίσκεται σε εγρήγορση και διαρκή επαγρύπνηση στεκόμενος δίπλα στις Πρυτανικές Αρχές», τονίζει με ανακοίνωσή του ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Το σχέδιο για τη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έρχεται σε δημόσια διαβούλευση.

Η επιτροπή που συγκροτήθηκε υπό τον Υπουργό Παιδείας για τη διερεύνηση μορφών συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, μετά από 6 συνεδριάσεις, κατέληξε σε ένα συνθετικό κείμενο με τις απόψεις και των 3 ιδρυμάτων, το οποίο δίνεται σε δημόσια διαβούλευση. Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης θα ετοιμαστεί το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Η ουσία του πορίσματος κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Η επιλογή των νέων τμημάτων βασίστηκε πάνω σε ένα σύνολο ακαδημαϊκών και αναπτυξιακών κριτηρίων, λαμβάνοντας συγχρόνως υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες. Η νέα δομή παρέχει εκπαίδευση σε σύγχρονα αντικείμενα σπουδών που απαντούν στις ανάγκες της περιφέρειας, διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των υφιστάμενων ερευνητικών και εκπαιδευτικών δομών.

Η καινοτομία της νέας αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου έγκειται στο γεγονός ότι όλες οι διάσπαρτες ερευνητικές δομές της Θεσσαλίας και μέρους της Στερεάς εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο με στόχο την αξιοποίηση του ερευνητικού δυναμικού τους στην εκπαίδευση και την έρευνα, καθώς και στο γεγονός ότι ιδρύεται Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Σαφέστατα η πρόταση επιδέχεται περαιτέρω βελτιώσεων, καθώς το κλειδί για την επιτυχία, βρίσκεται στην βέλτιστη αξιοποίηση του ακαδημαϊκού, αναπτυξιακού και παραγωγικού προφίλ του κάθε νομού της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Από τα μεταπολιτευτικά χρόνια, η πόλη του Βόλου, κατάφερε μέσα από πλούσιο επιστημονικό, κοινωνικό και πολιτικό διάλογο, να διαμορφώσει σοβαρή, τεκμηριωμένη, υπεύθυνη και ορθολογική άποψη για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και έτσι να γίνει έδρα του ιδρύματος.

Το Πανεπιστήμιο αποτελεί το μεγαλύτερο μετασχηματισμό της πόλης τις τελευταίες δεκαετίες, βρίσκεται σε συνεχή ανοδική πορεία και κερδίζει συνεχώς την αναγνώριση στο διεθνές ακαδημαϊκό περιβάλλον. Αξίζει να θυμηθούμε ότι η σχολή Γεωπονικών Επιστημών που έχει την έδρα της στην πόλη μας, ήταν ένα από τα επίμαχα θέματα κατά την περίοδο που διεξάγονταν οι συζητήσεις για την ίδρυση του Π.Θ. Τελικά το τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής και Ζωικής παραγωγής, όπως ονομάστηκε αρχικά, περιλήφθηκε στο ιδρυτικό Π.Δ. 83/1984, που τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 302/1985, και ως έδρα του ορίστηκε ο Βόλος.

Σήμερα η σχολή Γεωπονικών Επιστημών λειτουργεί με 2 τμήματα. Στα 30 χρόνια της λειτουργίας της, απέκτησε σύγχρονες υποδομές, άρτιο εξοπλισμό και καταξιωμένο επιστημονικό δυναμικό. Η επιλογή ως έδρας του Βόλου ήταν αποτέλεσμα σοβαρής τεκμηρίωσης. Στηρίχθηκε στη συνέργεια με τις άλλες τεχνολογικές επιστήμες της παραγωγής που θα λειτουργούσαν στην πόλη μας, αλλά και στην παράδοση λειτουργίας στην περιοχή της Μαγνησίας ερευνητικών ιδρυμάτων του αγροτικού τομέα, όπως το Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου.

Το παραγωγικό και αναπτυξιακό προφίλ της Μαγνησίας είναι πολυπαραγωγικό και πολυσύνθετο. Τα τελευταία χρόνια επαγγελματικοί κλάδοι εμφανίζουν ξεχωριστή δυναμική, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός και τα ναυτιλιακά. Σίγουρα η δημιουργία ενός τμήματος τουριστικών επαγγελμάτων και ενός ακόμη με αντικείμενο τις ναυτιλιακές σπουδές θα ταίριαζαν, κατά τη γνώμη μου, έξοχα με την αναπτυξιακή φυσιογνωμία της περιοχής μας.

Βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ο Βόλος, με όλες τις θεσμικές και κοινωνικές του εκφράσεις, οφείλει να βρίσκεται σε εγρήγορση και διαρκή επαγρύπνηση στεκόμενος δίπλα στις Πρυτανικές Αρχές. Πρέπει να υπερασπιστούμε συλλογικά ως πόλη και ως περιφέρεια, το σχεδιασμό και τη φυσιογνωμία του Πανεπιστημίου, αξιώνοντας από την πολιτεία να πάρει τις τελικές αποφάσεις με άξονα αποκλειστικά και μόνο αδιάβλητα και διαφανή επιστημονικά και ακαδημαϊκά κριτήρια.

Μαζί με τις Πρυτανικές Αρχές και σε διαρκή διαβούλευση με την πολιτεία να προσεγγίσουμε με τη μέγιστη δυνατή σοβαρότητα τα θέματα που άπτονται της περαιτέρω ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Με αυτές τις σκέψεις θεωρώ πως σε αυτή την συγκυρία πρέπει να έχουμε ως πόλη ιστορική μνήμη, ευθύνη και πυξίδα για το μέλλον. Τις επόμενες μέρες όλοι οι φορείς της πόλης, επιστημονικοί, επαγγελματικοί, παραγωγικοί, πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί, να σταθούμε δίπλα στις Πρυτανικές Αρχές, εμπλουτίζοντας δημιουργικά και υπεύθυνα το δημόσιο διάλογο πάνω στη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει