Παρέμβαση Στεργίου, Λαμπρούλη στη Βουλή για τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στο Βόλο

Διαβάστε την ερώτηση των βουλευτών του Κ.Κ.Ε. προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας 

Θέμα: Να παρθούν άμεσα μέτρα για τη λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) στο Βόλο.

Στο Βόλο λειτουργούσε έως και στις 31/1/2016 η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ). Αυτή δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2014 με την αξιοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013″ του Υπουργείου Υγείας. Έτσι επιτεύχθηκε η ένταξη 9 ατόμων, πάνω από 18 ετών, με νοητική υστέρηση και άλλες βαριές αναπηρίες, τα οποία δε μπορούν να διαβιώσουν αυτόνομα χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη, σε κτίρια που παραχωρήθηκαν στο Δήμο Βόλου για 25 χρόνια από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, τα οποία επισκευάστηκαν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην Αγριά Βόλου.

Στις 31 Οκτωβρίου 2015 έληξε το πρόγραμμα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ. Η Σ.Υ.Δ. διέκοψε τη λειτουργία της από 1/11/2015 έως 21/12/2015, γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε, με καθυστέρηση, την τρίμηνη παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων με αναδρομική ισχύ από 1/11/2015 έως 31/1/2016, διάστημα για το οποίο ο Δήμος Βόλου ανέλαβε τα λειτουργικά έξοδα της δομής, βάσει του άρθρου 4351/2015, σύμφωνα με το οποίο οι δήμοι είχαν τη δυνατότητα  να χρηματοδοτήσουν τη λειτουργία των ΣΥΔ έως την ένταξή τους στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και πάντως όχι πέραν της 31ης/1/2016. Από τη 1/2/2016 και έως σήμερα, η ΣΥΔ δε λειτουργεί λόγω της έλλειψης των ανάλογων πιστώσεων και της μη ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων.

Στις απαντήσεις που δόθηκαν σε σχετική ερώτηση (4565/7-4-2016), που υπέβαλε το ΚΚΕ, για τη συνέχεια λειτουργίας της ΣΥΔ, από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είχε αποδειχτεί, γι’ ακόμη μια φορά η αναλγησία της κυβέρνησης και οι προθέσεις της να περικόψει δραματικά τις κοινωνικές δαπάνες, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις των μνημονίων. Πιο συγκεκριμένα απάντησε ότι «Η ήδη εν λειτουργία ΣΥΔ δεν προβλέπεται να ενταχθούν εκ νέου στο ΕΣΠΑ 2014 -2020» και ότι «η συνέχιση της λειτουργίας τους θα βασιστεί σε εθνικούς πόρους» … «με δυνατότητα καταβολής σ’ αυτές ειδικού νοσηλίου – τροφείου» από τον ΕΟΠΠΥ! Έτσι η κυβέρνηση και στις ΣΥΔ άνοιγε το δρόμο για τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αφού πρώτα και κύρια δε διασφάλιζε το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα στη λειτουργία τους με ευθύνη του κράτους, άνοιξε ακόμη ένα πεδίο κερδοφόρας δραστηριότητας για τους ιδιώτες ή της κάθε είδους ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ, κ.ά., στα πλαίσια και της «κοινωνικής οικονομίας» που ευαγγελίζεται. Γι’ αυτό και αρνήθηκε την πρόταση που υπέβαλε ο Δήμος Βόλου (με μεγάλη καθυστέρηση) για την πρόσληψη 11 εργαζομένων, που είναι ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός εργαζομένων για τη λειτουργία της ΣΥΔ, εγκρίνοντας την πρόσληψη μόνο 4 εργαζομένων, που φυσικά δεν επαρκούν.

Ύστερα απ’ αυτήν την εξέλιξη, εναρμονίζοντας την πολιτική της η Δημοτική Αρχή Βόλου μ’ αυτήν της κυβέρνησης, λύνοντας στην κυριολεξία τα χέρια της, αντί να απαιτήσει το δημόσιο και δωρεάν  χαρακτήρα της ΣΥΔ, προχώρησε σε προκήρυξη διαγωνισμού, έναντι ενδεικτικού ετήσιου προϋπολογισμού 254.000€, για το 2018 και στην παραχώρηση της λειτουργίας και των δημοτικών υποδομών της ΣΥΔ Βόλου σε ιδιώτες, αξιοποιώντας και τη σχετική αστική νομοθεσία και τις οδηγίες της Ε.Ε.

Κυβέρνηση και Δημοτική Αρχή Βόλου έχουν τεράστιες ευθύνες, όχι μόνο για το κλείσιμο της δομής για δυο χρόνια, αλλά γιατί οι ωφελούμενοι από τη λειτουργία της δομής αυτής, τα ΑμΕΑ και οι οικογένειές τους, συνεχίζουν να είναι θεατές της επαίσχυντης κοροϊδίας που κρύβεται πίσω από τις ψευτοαντιπαραθέσεις κυβέρνησης και δημοτικής αρχής. Επιδιώκουν τον αποπροσανατολισμό, «πετώντας ο ένας το μπαλάκι στον άλλον», με τη συνδρομή και της δημοτικής παράταξης «Μαζί για το Βόλο» του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκαλύπτουν το γεγονός ότι εφαρμόζουν την ίδια πολιτική, την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας. Επί της ουσίας αποσαθρώνουν και τις ελάχιστες δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες που υπήρχαν έως τώρα, πριμοδοτώντας αδρά επιχειρηματίες του χώρου.  Υποχρεώνουν τους γονείς των ΑμΕΑ ή να χώνουν το χέρι βαθιά στην τσέπη ή τους καταδικάζουν να έχουν τα βαριά ανάπηρα παιδιά τους κλεισμένα στο σπίτι, επί 24ωρου βάσεως, βιώνοντας κυριολεκτικά τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και την απάνθρωπη μεταχείριση των ΑμΕΑ και των οικογενειών τους. Θεωρεί ότι η κοινωνική πολιτική, η κοινωνική ασφάλιση, η υγεία, η παιδεία και η πρόνοια πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους, γιατί είναι λαϊκό δικαίωμα

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί,

  • – Τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση και πώς θα διασφαλίσει την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση για να αρχίσει άμεσα η λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στο Βόλο. Πιο συγκεκριμένα τι μέτρα θα λάβει για, την τακτική χρηματοδότηση της λειτουργίας της ΣΥΔ από τον κρατικό προϋπολογισμό, τη μονιμοποίηση των εργαζομένων και τη διασφάλιση του ότι οι οικογένειες των ανθρώπων με αναπηρία δεν θα πληρώνουν με οποιοδήποτε τρόπο για τη φιλοξενία των παιδιών τους και τις όποιες αναγκαίες θεραπείες.
  • – Επίσης τι μέτρα θα ληφθούν ούτως ώστε να δημιουργηθούν όλες οι αναγκαίες δημόσιες δομές ανοιχτής ή κλειστής μορφής, προσωρινής ή μόνιμης περίθαλψης, με την αναγκαία στελέχωση με μόνιμο προσωπικό για τις ανάγκες της εκπαίδευσης, αποκατάστασης, όπως και υποστηριζόμενης διαβίωσης, για τους ανθρώπους με αναπηρία της πόλης του Βόλου και της Μαγνησίας γενικότερα. Δημόσιες δομές εκατό τοις εκατό χρηματοδοτούμενες από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς καμία επιβάρυνση, άμεση ή έμμεση των οικογενειών των αναπήρων.

 

Οι βουλευτές

Κώστας Στεργίου

Γιώργος Λαμπρούλης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει