Παρίσι: Οι Ευρωπαίοι θα κάνουν τα πάντα να σώσουν τη συμφωνία

Οι Ευρωπαίοι «θα κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των επιχειρήσεών (τους)» στο Ιράν, «απευθυνόμενοι στην αμερικανική κυβέρνηση» μέσω της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

«Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επιβάλει σταδιακά κυρώσεις, με μια μεταβατική περίοδο 90 ή 180 ημερών. Θα κάνουμε τα πάντα, σε συνεργασία με τις εταιρείες μας, για να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε τα συμφέροντά τους και να διατηρήσουμε τα προτρεπτικά αποτελέσματα της συμφωνίας. Θα διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ σε επίπεδο ΕΕ για πολιτικούς, πρακτικούς και νομικούς λόγους» αναφέρει η ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Η γαλλική προεδρία παραδέχθηκε ότι προς το παρόν «δεν είναι πολύ ξεκάθαροι» οι όροι των κυρώσεων που σκοπεύουν να επαναφέρουν οι ΗΠΑ, διαβεβαιώνοντας ότι «θα αποτελέσουν θέμα πολύ πιεστικών συζητήσεων με την αμερικανική κυβέρνηση, στη διάρκεια των οποίων θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων».

«Οι επιχειρήσεις επίσης έχουν ανακοινώσει ότι χρειάζονται χρόνο για να κατανοήσουν πώς θα εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα και θα χρειαστεί να διαπραγματευτούν για το μέλλον», συνέχισαν οι σύμβουλοι του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Όταν ρωτήθηκαν τι πρόκειται να γίνει με τις πωλήσεις Airbus στο Ιράν, απάντησαν ότι «τα πράγματα είχαν ήδη αρχίσει να καθυστερούν» εν αναμονή της απόφασης του Τραμπ. «Από τη μία είναι τα συμβόλαια και από την άλλη μεριά οι αμερικανικές αποφάσεις. Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να κάνουμε αυτή τη συζήτηση» με την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τις επιχειρήσεις, εξήγησαν.

Αποκάλυψαν μάλιστα ότι «αν και δεν μιλάμε για ένα μπλοκ» εναντίον των ΗΠΑ, «οι Ρώσοι και οι Κινέζοι έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα παραμείνουν στη συμφωνία, οπότε οι πέντε άλλες χώρες που την έχουν υπογράψει συμφωνούν να παραμείνουν σε αυτήν».