Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Πάταξη της διαφθοράς και μεταρρύθμιση της ενέργειας τα μηνύματα της Ε.Ε. στην Ουκρανία

Με ισχυρά πολιτικά μηνύματα υπέρ της συνέχισης της στήριξης της Ουκρανίας από την Ε.Ε. και έμφαση στην ανάγκη πάταξης της διαφθοράς και στη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας στη χώρα, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η 20ή Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. – Ουκρανίας, στις Βρυξέλλες, παρουσία του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, των αντιπροέδρων της Επιτροπής Φεντερίκα Μογκερίνι, Μάρος Σέφκοβιτς, Βάλντις Ντομπρόβσκις και της Επιτρόπου Σεσίλια Μάλστρομ, ενώ την ουκρανική πλευρά εκπροσώπησε ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.

«Τον τελευταίο χρόνο, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Ουκρανοί αξιοποίησαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν χωρίς βίζα στην Ε.Ε. ενώ το διμερές μας εμπόριο αυξήθηκε 25% και οι ουκρανικές εξαγωγές αυξήθηκαν 40% από το 2014», δήλωσε ο πρόεδρος Γιούνκερ στη συνέντευξη που ακολούθησε τη Σύνοδο, αποτιμώντας τη διμερή συνεργασία. «Όσο η Ουκρανία μεταρρυθμίζεται, τόσο η Ε.Ε. θα τη στηρίζει. Η Ε.Ε. και η Ουκρανία προχωρούν μπροστά μαζί» πρόσθεσε.

Πάνω από 11 δισ. ευρώ από το αρχικό πακέτο στήριξης της Ε.Ε. των 12,8 δισ. ευρώ για μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη δοθεί προς το Κίεβο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία της ενίσχυσης των προσπαθειών κατά της διαφθοράς που αποτελεί κλειδί για τη μεταρρύθμιση της χώρας – μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η δημιουργία Ανώτατου Δικαστηρίου εναντίον της Διαφθοράς.

Η Ε.Ε. καταδίκασε και επανέλαβε ότι δεν αναγνωρίζει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης από τη Ρωσία εκφράζοντας την προσήλωσή της στις Συμφωνίες του Μινσκ, ως βάση για τη βιώσιμη και ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία. «Αναμένει» επίσης την απελευθέρωση των παράνομα κρατουμένων ουκρανών πολιτών στην Κριμαία και τη Ρωσία.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την Ουκρανία «στρατηγική χώρα διέλευσης για το αέριο» και συμφώνησαν στην ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα, και ειδικότερα η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.