Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Παυλίδης για Ζακ στο Marconi 96,1: Ακραίο να βλέπεις έναν άνθρωπο να τον σκοτώνουν στη μέση του δρόμου μέρα μεσημέρι

ΗΧΗΤΙΚΟ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στο Radio Marconi 96,1 F.M. και στον Αντώνη Κουμιώτη λίγες ώρες πριν τη συναυλία του στο Βόλο και στο Lab Art: Τί είπε για τους στίχους που έγραψε λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, την συνεργασία του με τον Γιάννη Αγγελάκα, τον επικείμενο δίσκο του με τους B-movies, για το παρελθόν με τα Ξύλινα Σπαθιά αλλά και για την κρίση

Στο Radio Marconi 96,1 F.M. και στην εκπομπή του Αντώνη Κουμιώτη, μίλησε λίγες ώρες πριν τη ζωντανή του εμφάνιση, την Παρασκευή, στο Βόλο και στο Lab Art με τους B-movies, ο Παύλος Παυλίδης.

Ο πρώην frontman του συγκροτήματος Ξύλινα Σπαθιά, μίλησε για το παρελθόν και τις αναμνήσεις του από την εποχή του θρυλικού συγκροτήματος αλλά και για το παρόν και το δισκογραφικό του μέλλον με τους B-movies. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνεργασία του με τον Γιάννη Αγγελάκα αλλά και στους στίχους που έγραψε λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, για το τραγούδι “Ένα αλλιώτικο παιδάκι”. Ενώ ερωτηθείς σχετικά, αναφέρθηκε και στην κρίση.

 

“Ήταν πάρα πολύ ακραίο, να βλέπεις έναν άνθρωπο να τον σκοτώνουν στη μέση του δρόμου μέρα μεσημέρι…”

Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τους στίχους του τραγουδιού “Ένα αλλιώτικο παιδάκι”, ο Παύλος είπε χαρακτηριστικά: “Όπως καταλαβαίνεται δεν είναι ένα τραγούδι που γράφτηκε αποκλειστικά γι’ αυτό το περιστατικό. Μιλάει για όλα τα αλλιώτικα παιδάκια, για τους ανθρώπους που αισθάνονται τη ζωή τους να στενεύει, ο χώρος γύρω τους, επειδή είναι αλλιώτικοι. Τώρα, καταλαβαίνουμε πως αυτό δεν είναι φαινόμενο της εποχής μας, απλώς αυτό ήταν πάρα πολύ ακραίο, να βλέπεις έναν άνθρωπο να τον σκοτώνουν στη μέση του δρόμου μέρα μεσημέρι. Ας πούμε ότι ήταν σοβαρή αφορμή γι’ αυτό το κείμενο”.

“Στήθηκαν παντού κάμερες για να μας βλέπουν, αλλά τώρα τους βλέπουμε κι εμείς, αυτό έγινε και στην περίπτωση του Ζακ…”

Κληθείς να σχολιάσει την κρίση, σε μία σύγκριση του χθες με το σήμερα, είπε χαρακτηριστικά: “Δεν μπορούμε να πούμε εμείς που ζήσαμε τη δεκαετία του ’80 ή του ’90 ως νεαροί, έφηβοι, μουσικοί εκείνης της εποχής, ότι ζούσαμε μια ρόδινη φάση. Αυτό θα ήταν μεγάλο ψέμα. Δηλαδή από τη δεκαετία του ’80 σκέψου πως… τα πράγματα ήταν στα αλήθεια δύσκολα, υπήρχε και τότε πολύς, μα πολύς, ο περισσότερος κόσμος ο οποίος υπέφερε οικονομικά. Ανά τους αιώνες συμβαίνει αυτό. Απλώς μετά από μια περίοδο, εκεί στη δεκαετία του ’90, όπου κατάφεραν και κύκλωσαν τον κόσμο με όλα αυτά τα δάνεια και όλη αυτή την ψευτοκαλοπέραση που υπήρχε, ακολούθησε αυτή η γνωστή πια κρίση, η οποία έβγαλε στην επιφάνεια τα προβλήματα πολύ πιο έντονα. Δηλαδή φασίστες υπήρχαν και τότε, απλώς επειδή κατάφερναν και μέσα στο οικονομικό σύστημα που υπήρχε καλοπερνούσαν, δεν έβγαιναν να δηλώσουν την παρουσία τους. Όλοι κάπως είχαν βολευτεί σ’ ένα οικονομικό σύστημα εκείνης της εποχής. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπήρχαν σοβαρά προβλήματα, πως δεν υπήρχαν άνθρωποι που υπέφεραν, πως δεν υπήρχε αυταρχισμός και μάλιστα στα σπίτια των ανθρώπων, γιατί είναι πολύ πιο εύκολο να μιλάμε για το τί συμβαίνει έξω παρά στο ίδιο μας το σπίτι. Τώρα, όλα αυτά έχουν βγει στην επιφάνεια και κραυγάζουν. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Τώρα έχει αλλάξει τελείως και ο τρόπος με τον οποίο κινείται η πληροφορία. Τότε συνέβαιναν πράγματα και δεν έβγαιναν στην επιφάνεια. Ας πούμε, κάποια στιγμή στήθηκαν παντού κάμερες για να μας βλέπουν, αλλά τώρα τους βλέπουμε κι εμείς, αυτό έγινε και στην περίπτωση του Ζακ. Τώρα καταγράφονται όλα. Οπότε η πληροφορία ταξιδεύει με τελείως άλλο τρόπο και αυτό είναι που αλλάζει την εικόνα της πραγματικότητα. Η ουσία της πραγματικότητας δεν ήταν πολύ διαφορετική πριν από 20 και 30 χρόνια”.

Ερωτηθείς εάν αυτό τον τρομάζει, ο Παύλος είπε αυτολεξεί: “Και με τρομάζει και με θυμώνει και με στενοχωρεί, απλώς μέσα σε αυτό πρέπει να προχωρήσουμε”.

“Το να συνεργάζεσαι με τον Γιάννη (σ.σ. Αγγελάκα) είναι μαγικό…”

Αναφερθείς στην πρόσφατη συνεργασία του με τον Γιάννη Αγγελάκα, τόνισε: “Το να συνεργάζεσαι με τον Γιάννη επί σκηνής ή ακόμα και στις πρόβες, είναι μαγικό. Το διασκεδάσαμε πολύ, το θέλαμε και οι δύο, οπότε έγινε. Ήταν ένα φανταστικό ταξίδι…”.

 

“Έχω ζήσει καταπληκτικά με τα “Σπαθιά”. Πρέπει να προχωράμε με το βλέμμα στραμμένο μπροστά…”

Στην ερώτηση εάν του λείπουν τα Ξύλινα Σπαθιά κι εάν αναπολεί τις στιγμές, ο Παύλος είπε χαρακτηριστικά: “Όχι, γιατί είμαι τόσο απορροφημένος από αυτό που κάνω κάθε φορά, όπως ήμουν και τότε, που δεν έχω πολύ χρόνο να νοσταλγώ. Όλα αυτά είναι, ξέρεις, σαν κάποιος θησαυρός που μαζεύτηκε στο δρόμο για 10 χρόνια. Έχω ζήσει καταπληκτικά με τα Σπαθιά, έχω καταπληκτικές αναμνήσεις, ήταν η πρώτη φορά που αισθάνθηκα χαρούμενος και περήφανος που κατάλαβα ότι υπάρχει περίπτωση εγώ και οι φίλοι μου να μπορέσουμε ζήσουμε από την μουσική, χωρίς να είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε και άλλα πράγματα, όπως κάναμε πριν, τις προηγούμενες δεκαετίες. Αλλά είναι σίγουρο πως πρέπει να προχωράμε με το βλέμμα στραμμένο μπροστά, αν όχι μπροστά σίγουρα στο τώρα”.

 

“Φθινόπωρο ή χειμώνα το νέο υλικό. Περισσότερο έχει νόημα κάποιος να βγάζει ένα βινύλιο παρά ένα CD…”

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το επικείμενο δισκογραφικό του βήμα, ο Παύλος εξήγησε: “Δε νομίζω ότι βιαζόμαστε πολύ – πολύ να έχουμε μία έκδοση, ας πούμε την Άνοιξη που σκεφτόμουν μήπως βγάλουμε κάποιο δίσκο, τώρα δε νομίζω ότι το θέλω, δεν υπάρχει και λόγος να βιαζόμαστε. Αλλά σίγουρα υπάρχουν διάφορα singles τα οποία θα βγαίνουν κάθε τόσο και όλα μαζί μάλλον το επόμενο φθινόπωρο ή χειμώνα θα αποτελέσουν το υλικό”. Σε βινύλιο σίγουρα, γιατί πια περισσότερο έχει νόημα κάποιος να βγάζει ένα βινύλιο παρά ένα CD. Νομίζω πως το CD αρχίζει και ξεπερνιέται στην πραγματικότητα”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει