Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Πιονγιανγκ: Απελεύθερωσε έναν Νοτιοκορεάτη πολίτη,πιέσεις της διεθνούς κοινότητας να απελευθερώσει ακόμη έξι

Η Βόρεια Κορέα απελευθέρωσε έναν πολίτη της Νότιας Κορέας ο οποίος είχε συλληφθεί τον Ιούλιο αφού διέσχισε τα σύνορα με τον Βορρά, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ενοποίησης του Νότου κάνοντας λόγο για θετικό δείγμα.

Πρόκειται για τον 34χρονο Σέο ο οποίος συνελήφθη αφού εισήλθε «παράνομα» στη Βόρεια Κορέα τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το υπουργείο. Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι έχουν πιέσει για την επιστροφή ακομη έξι Νοτιοκορεατών οι οποίοι κρατούνται για χρόνια στη χώρα.

Ανάμεσά τους είναι οι χριστιανοί ιεραπόστολοι Κιμ Γιουνγκ-ουούκ, ο οποίος συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2013, και οι Κιμ Κουκ-κίε και Τσόι Τσουν-κιλ, που κρατούνται από το 2014, ανέφερε το υπουργείο.

Οι άλλοι τρεις είναι Βορειοκορεάτες λιποτάκτες τους για τους οποίους η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας είχε πει πέρυσι πως «συνελήφθησαν» από τον Βορρά χωρίς να διευκρινίζει πού και γιατί.

Υπενθμυίζεται ότι τον Μάιο, η Βόρεια Κορέα απελευθέρωσε τρεις Αμερικανούς κρατούμενους, σε μια χειρονομία που θεωρήθηκε ότι άνοιγε τον δρόμο για τη συνάντηση κορυφής των Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν.

Μετά την απελευθέρωση των Αμερικανών, ο ερευνητής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα Τόμας Οτζέα Κιντάνα είχε ζητήσει την απελευθέρωση και των Νοτιοκορεατών κρατουμένων.