Ποιος είναι ο σωστός τρόπος μαγειρέματος για όσους πάσχουν από διαβήτη

Οι συνήθειες των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη είναι ιδιαίτερες. Χρειάζονται συγκεκριμένα πράγματα και ειδικά, όσον αφορά το διαιτολόγιό τους, οι κανόνες είναι αυστηροί. Τώρα, μια νέα έρευνα έρχεται να ρίξει φως σε ένα ζήτημα που ίσως δεν έχει λάβει της προσοχής που αξίζει. Το ότι δηλαδή, εκτός από το τι τρώνε, οι διαβητικοί, θα πρέπει να ελέγχουν και πώς το μαγειρεύουν.

Πιο συγκεκριμένα, αμερικανοί ερευνητές, στα πλαίσια μελέτης του τρόπου διατροφής των διαβητικών, χώρισαν τα άτομα που συμμετείχαν σε αυτήν σε δύο κατηγορίες. Και οι δύο είχαν το ίδιο διαιτολόγιο με τη διαφορά πως η πρώτη ομάδα μαγείρεψε το φαγητό κανονικά, όπως θα το έκανε, ενώ η δεύτερη μαγείρεψε σε χαμηλές θερμοκρασίες. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγεται η ανάπτυξη τοξικών ουσιών γνωστών ως «τελικών προϊόντων της γλυκονοζυλίωσης (AGEs)». Οι ουσίες αυτές παράγονται προκύπτουν από την ταυτόχρονη ζέση των σακχάρων, πρωτεϊνών και λιπών που περιέχονται στις τροφές.

Οι επιστήμονες, έπειτα από ανάλυση δειγμάτων αίματος από τις δύο ομάδες, διαπίστωσαν πως, όντως, τα άτομα της πρώτης ομάδας διέθεταν υψηλότερα ποσοστά των τοξικών αυτών ουσιών σε σχέση με τη δεύτερη. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι ειδικοί είναι πως το «αργό» μαγείρεμα προστατεύει τα άτομα με διαβήτη από την ανάπτθξη επικίνδυνων ουσιών που ευθύνονται για την εκδήλωση αγγειακών προβλημάτων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει