Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Πιτσιόρλας: Αναθεωρείται ο νόμος για τις εισπρακτικές εταιρείες

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ενεργοποιηθεί η ρύθμιση που προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά δανειοληπτών που υπάγονται στο νόμο Κατσέλη ενώ άμεσα θα προχωρήσει και η αναθεώρηση του νόμου για τις εισπρακτικές εταιρείες. Αυτό γνωστοποίησε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας στην έναρξη της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς (ΕΣΚΑ).

Υπενθυμίζεται πως σε ό,τι αφορά στην οικονομική ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά δανειοληπτών που υπάγονται στο νόμο Κατσέλη, ότι απομένει να ολοκληρωθεί η απαιτούμενη ηλεκτρονική πλατφόρμα κια να υπογράφει η κοινή υπουργική απόφαση μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας κια Εργασίας για να διατεθεί κονδύλι περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Ήδη όπως είπε ο κ. Πιτσιόρλας η επεξεργασία του σχετικού νόμου για τις εισπρακτικές εταιρείες βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και υπάρχει συνεργασία με τους δικηγορικους συλλόγους για να αναμορφωθεί το πλαίσιο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Από την πλευρά του, ο  γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή Δημήτρης Αυλωνίτης, σημείωσε πως τους τελευταίους 2 μήνες υπεβλήθησαν πρόστιμα συνολικού ύψους 15.000 ευρώ για παράνομες πρακτικές εισπρακτικών ενώ εκκρεμούν καταγγελίες για 8 ακόμη εισπρακτικές. Όπως είπε ο κ. Αυλωνίτης έχει γίνει το μεγαλύτερο μέρος της απαιτούμενης εργασίας για την αναμόρφωση της νομοθεσίας με σκοπό να προστατευτεί ο οφειλέτης αλλά και το λειτούργημα του δικηγόρου από καταχρηστικές συμπεριφορές. Η αναμόρφωση της νομοθεσίας είναι προς την κατεύθυνση της θέσπισης σαφέστερων υποχρεώσεων για τους δικηγόρους και για τις πειθαρχικές διαδικασίες που θα ισχύουν.

Από την πλευρά του και ο Συνήγορος του Καταναλωτή Λευτέρης Ζαγορίτης ζήτησε την άμεση λήψη πρωτοβουλιών για να σταματήσουν οι παράνομες πρακτικές των εισπρακτικών εταιρειών. Επίσης ο κ. Ζαγορίτης σημείωσε ότι οφειλέτης έχει δεχθεί τηλεφωνική επικοινωνία για να του ασκηθεί πίεση να πληρώσει από εισπρακτική εταιρεία ακόμη και την ώρα του συμβιβασμού από την ανεξάρτητη αρχή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει