Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

«Πνίγεται» η J&P στη Σ. Αραβία, σε ομηρία οι εργαζόμενοι

Σε συνθήκες «ομηρίας» βρίσκονται 150 Κύπριοι και περίπου 50 Ελληνες εργαζόμενοι της κατασκευαστικής εταιρείας J&P, που εκτελεί μεγάλα δημόσια έργα στη Σαουδικής. Ο κυπριακών συμφερόντων επιχειρηματικός κολοσσός που ελέγχει και την εισηγμένη στο ΧΑ «J&P Αβαξ» αντιμετωπίζει οξύτατο οικονομικό-ταμειακό πρόβλημα και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Οι 6.700 απασχολούμενοι στα έργα στη Σαουδική Αραβία παραμένουν πολύ καιρό απλήρωτοι και διαβιούν σε άθλιες συνθήκες. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τους εκατοντάδες Κύπριους, Ελληνες  και πολίτες άλλων χωρών, στους οποίους η εταιρεία αρνείται να επιστρέψει τις βίζες για να μπορέσουν να φύγουν.

Σε επιστολή προς τον διευθυντή της J&P στο Ριάντ, η οποία κοινοποιήθηκε στις ελληνικές και κυπριακές προξενικές αρχές, αναφέρουν ότι εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες, καθώς στα εργοτάξια δεν υπάρχει ούτε πόσιμο νερό, ενώ αδυνατούν να προμηθετούν τρόφιμα και άλλα στοιχειώδη.

Λόγω των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, η J&P δεν έχει φροντίσει ούτε να ανανεώσει τις άδειες εργασίας και παραμονής στη χώρα. Ετσι οι εργαζόμενοι της ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν με φυλάκιση σε περίπτωση που γίνουν αντιληπτοί από τις τοπικές αρχές, που είναι ιδιαίτερα αυστηρές σε τέτοια θέματα.

«Η εταιρία δεν μπορεί να προμηθευτεί ούτε αεροπορικά εισιτήρια και έτσι οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να ζητούν χρήματα από τις πρεσβείες για να γυρίσουν στις πατρίδες τους» αναφέρεται στην επιστολή.

Η κατασκευαστική εταιρεία  υποστηρίζει ότι  τα οικονομικά της προβλήματα οφείλονται στο ότι το σαουδαραβικό Δημόσιο έχει καθυστερήσει τις πληρωμές για εκτελεσθέντα έργα. Ομως, στελέχη της J&P επιρρίπτουν ευθύνες και στη διοίκηση του ομίλου για εσfαλμένες κινήσεις και κακή χρηματοοικονομική διαχείριση. Εκτιμούν μάλιστα ότι κάποιες  κατασκευαστικές εταιρείες που αποτελούν “κομμάτια” του ομίλου στο εξωτερικό,  μπορεί να βρεθούν στα πρόθυρα πτώχευσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει