Πώς να επιτύχεις την αύξηση του κολλαγόνου

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ενισχύσουμε την δράση του κολλαγόνου, αυτής της πρωτεΐνης που φροντίζει

για την ελαστικότητα και την νεανικότητα του δέρματός μας—μεταξύ άλλων. Υπάρχουν όμως και πολλοί μύθοι. Όσο μεγαλώνουμε, ο οργανισμός μας παράγει λιγότερο κολλαγόνο, και αρχίζουμε να παρατηρούμε σημάδια γήρανσης. Ας ξεχωρίσουμε λοιπόν την φαντασία από την πραγματικότητα, για να δούμε πώς θα αποκτήσουμε δέρμα καλύτερο από ποτέ.

Υαλουρονικό οξύ

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα συστατικό του κολλαγόνου. Το βρίσκουμε σε τροφές πλούσιες σε αμινοξέα, όπως τα φασόλια, τις ρίζες και την σόγια. Προσθέτοντας αυτές τις τροφές στην καθημερινότητά μας, θα δούμε διαφορές, ενώ μπορούμε να το λάβουμε και ως συμπλήρωμα.

Βιταμίνη C

Ίσως η πιο γνωστή βιταμίνη, όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη της, και πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνουμε ικανοποιητικές ποσότητες καθημερινά. Η βιταμίνη C, όμως, παίζει και σημαντικό ρόλο στην προστασία του δέρματος. Για να αυξήσετε τα επίπεδα βιταμίνης C που λαμβάνετε καθημερινά, αρχίστε να τρώτε περισσότερα εσπεριδοειδή, φράουλες και μπρόκολο.

Αλόη βέρα

Οι κρέμες και τα gel από αλόη βέρα χρησιμοποιούνται συχνά για να ανακουφίσουν το καμένο από τον ήλιο δέρμα. Φαίνεται όμως πως ορισμένα συμπληρώματα αλόης ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου.

Τζίνσενγκ

Το τζίνσενγκ χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή Ιατρική. Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, και το βρίσκουμε σε μορφή τσαγιού ή συμπληρωμάτων.

Αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που λαμβάνουμε από την διατροφή μας και καταπολεμούν την δράση των ελεύθερων ριζών. Δεν βοηθούν όλα τα αντιοξειδωτικά στην ενίσχυση παραγωγής κολλαγόνου, όλα όμως βοηθούν το κολλαγόνο που υπάρχει ήδη στον οργανισμό να δουλεύει καλύτερα από ποτέ. Μερικές από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών είναι τα blueberries, το πράσινο τσάι, το ρόδι, η κανέλα και πολλά μπαχαρικά και μυρωδικά που χρησιμοποιούμε στο φαγητό μας.

Ρετινόλη

Η ρετινόλη είναι ακόμα ένα αντιοξειδωτικό που χρησιμοποιείται για να αυξήσει τα επίπεδα κολλαγόνου στην επιδερμίδα, αλλά ταυτόχρονα αυξάνει και την ζωή του κολλαγόνου, μπλοκάροντας την δράση ενζύμων που το καταστρέφουν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει