Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Πώς να πλύνετε μόνοι σας τα χαλιά στο σπίτι

Επτά μυστικά για να τα καθαρίσετε και να τα αποθηκεύσετε σωστά. 

Τώρα που ο καιρός ζέστανε, είναι η κατάλληλη εποχή να πλύνετε και να αποθηκεύσετε τα χαλιά σας σωστά.

 1. Όταν πλένετε τα χαλιά για να τα συντηρήσετε σωστά θα πρέπει
  α) να στεγνώσει σε σκιερό μέρος (ποτέ κάτω από τον ήλιο) και
  β) να απλωθεί οριζοντίως ώστε να στάζουν ομοιόμορφα τα νερά και να μην τραβηχτούν και αλλοιωθούν οι πλέξεις των ινών.
 2. Αν υπάρχει λεκές λιπαρός, αντιμετωπίστε τον ως εξής: Μουλιάστε το σημείο του λεκέ με ένα σφουγγάρι, τρίψτε τον με μαγειρική σόδα και αφήστε το χαλί όλο το βράδυ να την απορροφήσει. Την επόμενη ημέρα καθαρίστε το σημείο αυτό με την ηλεκτρική σκούπα.
 3. Κάνετε απολύμανση στο χαλί με μαγειρική σόδα. Απλώστε στην επιφάνειά του ένα ελαφρύ στρώμα σόδας, αφήστε το για μισή ώρα και σκουπίστε το με την ηλεκτρική σκούπα.
 4. Μια άλλη μέθοδος για να καθαρίσετε την επιφάνεια ενός χαλιού είναι η αμμωνία. Διαλύστε σε ένα φλιτζάνι νερό 2 κουταλιές αμμωνία. Απλώστε το μείγμα αυτό και να είστε σίγουροι πως οι δυσάρεστες οσμές από τα χαλιά θα απομακρυνθούν.
 5. Εάν θέλετε να φρεσκάρετε το χαλί σας, βάλτε σε ένα μπολ 3 κούπες νερό και 1 κούπα λευκό ξύδι. Το ξύδι θα αναζωογονήσει τα χρώματα στο χαλί σας και συγχρόνως θα αντιμετωπίσει τους τοπικούς λεκέδες. Στην περίπτωση που υπάρχουν δύσκολοι λεκέδες, προσθέστε στο παραπάνω μείγμα ακόμη μία κούπα λευκό ξύδι.
 6. Εάν επιθυμείτε οι μοκέτες σας να αποκτήσουν ξανά λάμψη ψεκάστε τες με λίγο νερό και ξύδι και κατόπιν, σκουπίστε τες με την ηλεκτρική σκούπα.
 7. Μια καλή υπενθύμιση είναι πως τα συνεργεία καθαρισμού χαλιών προτείνουν τα χαλιά να πλένονται μία φορά το χρόνο.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει