Πως θα διαπιστώσετε αν το λάδι που πήρατε είναι αγνό παρθένο ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο, το οποίο λαμβάνεται με συμπίεση των καρπών της ελιάς, θεωρείται ένα από τα πιο

θρεπτικά έλαια στον κόσμο. Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, μπορεί να θεραπεύσει έναν μεγάλο αριθμό σοβαρών παθήσεων συμπεριλαμβανομένων των ψυχικών ασθενειών. Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι έριχναν αρκετή ποσότητα ελαιόλαδου πάνω στο φαγητό τους τόσο για την ευχάριστη γεύση του όσο και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε ορισμένους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να διαπιστώσετε αν το ελαιόλαδο που έχετε είναι ποιοτικό και φρέσκο.

Καταρχήν, αρχίστε παρατηρώντας το χρώμα του. Το χρώμα του παρθένου ελαιόλαδου πρέπει να είναι πράσινο λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε χλωροφύλλη. Σε άλλη περίπτωση θα το δείτε να είναι πιο χρυσαφένιο. Αυτό συμβαίνει όταν παράγεται από ώριμες ελιές.

Έπειτα, καταλαβαίνουμε το αγνό ελαιόλαδο από το άρωμα. Το άρωμα θα πρέπει να θυμίζει γη, κάτι σαν το χορτάρι που είναι φρεσκοκομμένο.

Ακολουθεί η γεύση. Η γεύση του θα πρέπει να είναι, καταρχήν, έντονη και στυφή. Ένας τρόπος να το καταλάβετε είναι να δοκιμάσετε λίγο λάδι μόνο του για να το γευθείτε ατόφιο. Το αγνό παρθένο ελαιόλαδο καίει ελαφρώς το λαιμό στην κατάποση λόγω της ελαιοκανθάλης που περιέχει

Μπορεί επίσης να σας αρέσει