Πώς θα προφυλαχθείτε από την ουρολοίμωξη το καλοκαίρι

Έντονος πόνος, τσούξιμο αλλά και συχνουρία είναι ταβασανιστικά συμπτώματα της κυστίτιδας που προσβάλει τις γυναίκες περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Με τον όρο ουρολοίμωξη εννοούμε την προσβολή του ουροποιητικού συστήματος (νεφροί , ουροδόχος κύστη, ουρήθρα και προστάτης για τους άντρες) από μικρόβιο.

Αφού αναπτυχθεί το μικρόβιο προκαλεί συμπτώματα όπως καύσο κατά την ούρηση , συχνουρία και επιτακτικότητα (η έντονη αίσθηση ανάγκης προς ούρηση). Αυτά είναι και τα πιο συχνά συμπτώματα της κυστίτιδας που προσβάλει ως επί το πλείστον τις γυναίκες.

Προδιαθεσικοί παράγοντες

Οι ουρολοιμώξεις είναι πολύ συχνότερες στις γυναίκες λόγω του μικρού μήκους της ουρήθρας που διευκολύνει τον αποικισμό του βλεννογόνου της ουρήθρας και των περιουρηθρικών αδένων από μικρόβια.

Η πρόληψη παίζει σημαντικό ρόλο ιδιαίτερα σε γυναίκες που πάσχουν από υποτροπιάζουσες κυστίτιδες (δηλαδή ουρολοιμώξεις που εμφανίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα). Η κατάσταση αυτή μπορεί να γίνει κουραστική για την ίδια αλλά και για το στενό της περιβάλλον και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπιση της.

Το πρώτο και κύριο αλλά και συνάμα απλούστερο μέτρο πρόληψης είναι η επαρκής πρόσληψη ύδατος. Ανάλογα με τον σωματότυπο και τις διαιτητικές συνήθειες θα πρέπει να καταναλώνονται 2-3 λίτρα νερού την ημέρα .(το σωστό είναι να καταναλώνεται τόσο νερό ούτως ώστε τα ούρα 24ώρου να είναι 2,5-3 λίτρα αλλά ποιός μετράει….).

Σε περίπτωση λήψης αλκοόλ, θα πρέπει να καταναλώνεται ένα ποτήρι νερό για κάθε ποτήρι αλκοόλ καθώς προκαλεί αφυδάτωση.

Ένα δεύτερο εξίσου σημαντικό μέτρο πρόληψης είναι η μη αναστολή της ούρησης. Θα πρέπει να πηγαίνετε στην τουαλέτα την ώρα που σας έρχεται η έπειξη και να μην το αναβάλετε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μια παρομοίωση που μου αρέσει να χρησιμοποιώ είναι συγκρίνοντας την ουροδόχο κύστη με λίμνη που μολύνεται λόγω στάσης των ούρων εντός αυτής , ενώ σε περίπτωση σωστής αποβολής ούρων παρομοιάζεται με ποτάμι που λόγω του τρεχάμενου νερού η πιθανότητα επιμόλυνσης είναι ελάχιστη.

Η πιθανότητα πρόκλησης ουρολοίμωξης με την επαφή δε θα πρέπει να αγνοείται. Αν και είναι λεπτό ζήτημα θα πρέπει ο σωστός ουρολόγος να συζητήσει θέματα σεξουαλικής συμπεριφοράς με την ασθενή , ή ακόμα καλύτερα με το ζευγάρι δίχως να έρθει σε δύσκολη θέση κανείς από τους δύο

Μπορεί επίσης να σας αρέσει