Πραγματικές εγγυήσεις στο Ιράν ζητά από τους Ευρωπαίους ο Χαμενέι.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ αξίωσε σήμερα από τους Ευρωπαίους να δώσουν «πραγματικές εγγυήσεις» στο Ιράν για να του επιτρέψουν να παραμείνει στη συμφωνία της Βιέννης για το πυρηνικό του πρόγραμμα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα μήνυμα, που απευθύνεται και στον Ροχανί.

«Τώρα λένε ότι θέλουν να συνεχιστεί η πυρηνική συμφωνία με τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες, (αλλά) δεν εμπιστεύομαι αυτές τις τρεις χώρες (…) Αν θέλετε να έχετε μια συμφωνία, τότε εξασφαλίστε πραγματικές εγγυήσεις, γιατί αύριο θα κάνουν το ίδιο με αυτό που έκαναν οι ΗΠΑ» σημείωσε ο Χαμενεΐ σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση του Ιράν, απευθυνόμενος προφανώς στους υπέρμαχους της διατήρησης της συμφωνίας, όπως ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

Όπως είπε αν οι Ευρωπαίοι πετύχουν να παράσχουν αξιόπιστες εγγυήσεις «δεν υπάρχει προβλημα, μπορείτε να συνεχίσετε την ίδια πορεία». Αν ωστόσο αυτό δεν συμβεί τότε «δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε έτσι» διεμήνυσε.

Υπενθυμίζεται ότι καθ’όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στην επίτευξη της συμφωνίας της Βιέννης, τον Ιούλιο του 2015, ο Χαμενεΐ προειδοποιούσε τους Ιρανούς διαπραγματευτές για τους Αμερικανούς συνομιλητές τους, θεωρώντας τους «ανάξιους εμπιστοσύνης». Η εξέλιξη θεωρεί ότι τον δικαιώνει.