Προστατεύοντας την αλήθεια: Ασφάλεια στους δημοσιογράφους και στους πληροφοριοδότες

Την ανάγκη να κατοχυρωθεί νομοθετικά η προστασία των δημοσιογράφων και των «μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος» (whistleblowers), υπογράμμισαν ευρωβουλευτές της Αριστεράς καθώς και καλεσμένοι της συζήτησης που διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα «Προστατεύοντας την αλήθεια».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη μνήμη της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίθια, η οποία δολοφονήθηκε πριν από τρεις μήνες, ύστερα από έκρηξη στο αυτοκίνητό της. Μάλιστα, ανακοινώθηκε και η πρόθεση για τη δημιουργία ενός βραβείου που θα φέρει το όνομά της και θα αποσκοπεί στην υπεράσπιση των δημοσιογράφων και των «whistleblowers».

Στη συζήτηση συμμετείχαν η επικεφαλής της ευρωομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL) και ευρωβουλευτής του Die Linke, Γκάμπι Τσίμερ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, ο ευρωβουλευτής των Podemos, Μιγκέλ Ουρμπάν Κρέσπο, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Τάκης Χατζηγεωργίου, οι γιοι της Ντάφνι Καρουάνα, Άντριου και Μάθιου Καρουάνα Γκαλίθια, η δημοσιογράφος από τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, Ζουλί Μαζερτσάκ, ο δημοσιογράφος Εντουάρντ Περέν, ενώ παρέμβαση έκανε και το μέλος των Wikileaks,Τζούλιαν Ασάνζ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει